facebook
twitter

Горещи новини

Петкова: Няма да има дефицит на природен газ в България

550
Илияна Кирилова

Няма да има дефицит на природен газ в България, ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна. Това каза в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея са предприети всички мерки и в страната ни не се очаква липса. Енергийният министър взе участие в церемонията по предаване за експлоатация на два нови многокофови роторни багера в "Мини Марица-изток". Проектирането и изработката на двата нови багера на стойност близо 26 млн. евро и е финансирано със средства от Международен фонд "Козлодуй" и със собствени средства на дружеството. Въвеждането в експлоатация на два нови роторни багера едновременно се случва за първи път в историята на дружеството.

България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма. Както знаете в нашата енергийна стратегия още в края на миналата година ние включихме два много важни проекта, свързани именно със сигурността на доставките, с диверсификацията на маршрутите, източниците за доставка на природен газ.

Това е разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България - от българо-турска до българо-сръбска граница и изграждането и участието на България в терминала за втечнен природен газ на Александруполис, добави Петкова.

Знаете, че и по двата проекта на практика се работи. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България е готово трасето от 11 км от турско-българска граница. Така че хората трябва да бъдат спокойни и няма никакъв проблем свързан с доставките на природен газ, каза още министърът.

 

Източник: БГНЕС

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски войници са ранени в Идлиб и Москва обвинява Турция

20.02.2020

Обновена

3465 28
Русия обяви пълна забрана за влизането на китайци в страната

18.02.2020

1993 25
Теменужка Петкова бе разпитана по делото срещу Румен Овчаров

18.02.2020

658 2

Коментари

Интервал

Добре е, че в логореята на министър Теменужка други цени не се споменават, освен цените на многокофовите багери. Щеше неудобно да се получи някак и национално несигурно.
Министър Теменужка винаги е блестяла с компетенция почти колкото вицепрезидент Лили, а Гинка пуши нервно в ъгъла. Приказка безкрай ?

Zmeja

Все пак да попитам още веднъж: Ще има ли газов микс по подобие на електрическия? Има ли в договорите клаузи за изкупуване на втечнен гез и при какви цени, както за електроенергията произвеждана от американските централи?

bay Dragan

Газта ще се каращисва. Това е масрафът който трябва да платим за Турски поток . Иначе от Козяк-УСА нямаше да ни позволят ТП . Спотаяват се на този въпрос Той и тя.

Иначе за какъв чеп е гръцкият маркуч?

грантоед

   Каращисат ли я ще има, ти ли ма бутна или сам паднах.

mi6osp.

Думите на министърката означават само, че ще има остър дефицит на газ.

Дормидонт Евлам...
снимка на Дормидонт Евлампиевич

..два нови многокофови багера в "мини Марица-изток".След няколко години вероятно ще са на скраб.

Доц.Трътлев

To газ ще има, но на каква цена?

Влез или се регистрирай за да коментираш