facebook
twitter

Горещи новини

НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени

През октомври оптимизмът на потребителите расте
280
Илияна Кирилова

През октомври 2019 година общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1,1 пункта в сравнение с юли, като при населението в градовете увеличението е 1 пункт, а при населението в селата - 1,6 пункта, съобщи БНТ, като се позова на тримесечното изследване на Националния статистически институт. 

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца, както и прогнозите им за следващите 12, леко се подобряват - балансовите показатели нарастват спрямо предходното наблюдение съответно с 2 и 3,3 пункта.

Относно финансовото състояние на домакинствата и оценките, и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, бележат известно подобрение, докато мненията на населението в селата са по-неблагоприятни.

Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани три месеца по-рано. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите 12 месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната очакванията за следващите 12 месеца са, че тя ще остане приблизително на юлското си равнище.

Последната анкета отчита и позитивна нагласа в намеренията на потребителите относно извършването на разходи за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите 12 месеца.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всяка година у нас се раждат между 1000 и 2000 бебета по-малко

24.11.2019

309 8
Разходите за данъци и осигуровки са нараснали с над 11% за година

20.11.2019

445
Дрехите и обувките поскъпнаха с 8-10% за месец

14.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

241

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

И тази новина е като съседната за пенсиите.

Васик

Под мъдрото ръководство на Борисов населението преяжда с асфалт 

Stern

има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо

Явно анкетата е била с вегетарианци.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×