facebook
twitter

Горещи новини

НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени

През октомври оптимизмът на потребителите расте
280
Илияна Кирилова

През октомври 2019 година общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1,1 пункта в сравнение с юли, като при населението в градовете увеличението е 1 пункт, а при населението в селата - 1,6 пункта, съобщи БНТ, като се позова на тримесечното изследване на Националния статистически институт. 

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца, както и прогнозите им за следващите 12, леко се подобряват - балансовите показатели нарастват спрямо предходното наблюдение съответно с 2 и 3,3 пункта.

Относно финансовото състояние на домакинствата и оценките, и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, бележат известно подобрение, докато мненията на населението в селата са по-неблагоприятни.

Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани три месеца по-рано. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите 12 месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната очакванията за следващите 12 месеца са, че тя ще остане приблизително на юлското си равнище.

Последната анкета отчита и позитивна нагласа в намеренията на потребителите относно извършването на разходи за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите 12 месеца.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСИ търси 23 000 смели и жертвоготовни преброители
През август инфлацията е била 0.0%, обяви НСИ

15.09.2020

498 5
447 000 българи са пътували за туризъм в извънредното положение

21.08.2020

678 1

Коментари

Васик

Под мъдрото ръководство на Борисов населението преяжда с асфалт 

Stern

има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо

Явно анкетата е била с вегетарианци.

Влез или се регистрирай за да коментираш