Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият щам на коронавируса тръгна из Европа

Русия бе отчетен нов рекорд по заболеваемост от Covid-19

21 Дек. 2020Обновена
EPA/BGNES
Опустялата лондонска гара Кингс Крос с предупреждение да се избягват пътуванията из страната и в чужбина.

Световната здравна организация заяви, че мутиралият вариант на коронавируса, който беше засечен във Великобритания, вече се е разпространил в Дания, Холандия, Италия, а най-вероятно и в други европейски страни, а дори и в Австралия. По-късно стана ясно, че новият щам е засечен и в Белгия.

"Няма причина да очакваме, че не е пристигнал и у нас. По-скоро трябва да се търси чисто научен механизъм, за да се разбере какво ново ще ни донесе новата мутация на вируса", заяви в ефира на Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов от БАН. "Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова болест. Вирусът постоянно се изменя, най-много се променя така нареченият спайк протеин, чрез който той се закрепя в организма ни. Промяната е в начина, по който влиза в клетките, а не в това, че е по-смъртоносен", заяви още проф. Чорбанов.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън свиква днес спешна среща на КОБРА - Комитета за извънредни ситуации към правителството на Обединеното кралство - заради разпространението на мутиралата версия на коронавируса в страната. Ще бъде обсъдено решението на редица страни да ограничат транспортните връзки с Острова, „по-специално стабилния поток на стоки към и от Великобритания", каза говорител на Джонсън, цитиран от АФП.

Бързото разпространение на новия щам доведе до сериозно блокиране в Лондон и югоизточната част на Англия, отмени от Коледа за жителите на Англия, Шотландия и Уелс и принуди редица страни да наложат забрана за полети с Обединеното кралство. В Лондон и югоизточната част на Англия на 19 декември беше въведено четвъртото (максимално) ниво на заплаха от разпространение на инфекцията, което означава на магазини, които не продават стоки от първа необходимост, фризьорски салони и фитнес зали в допълнение към затворените преди това ресторанти, кръчми и кафенета. Жителите на Лондон започнаха да напускат града на тълпи, след като властите обявиха по-строги ограничения. На 20 декември в страната бяха  обявени рекордните  35 900  случая на коронавирусна инфекция за 24 часа.

Въпреки тревогите, експертите отбелязват, че в мутацията на вируса няма нищо ново, освен повишената скорост на разпространение, която може до доведе до претоварване на болниците.   Този щам най-вероятно произхожда от пациент с отслабена имунна система, който се е превърнал благоприятна среда за мутация, съобщава Би Би Си. Няма обаче доказателства, че самата болест е по-тежка или че вероятността от фатален изход е по-висока. Освен това се очаква вече разработените коронавирусни ваксини да бъдат ефективни и срещу този нов щам.

Новият щам на Covid-19 е засечен и в Белгия, потвърди говорителят на националния противоепидемичен щаб Ив ван Латем, предаде БНР. По думите му новата разновидност на вируса е била в страната поне от септември, като засега няма достатъчно данни, за да се твърди, че новият щам е по-заразен или по-опасен. Ван Латем е убеден, че разработваните досега ваксини ще бъдат полезни и срещу новата разновидност на вируса. Белгия е сред държавите, които вчера затвориха границите си за движение от и към Великобритания.

В глобален мащаб от възникването си до днес коронавирусната пандемия е заразила 77 184 964 души и е убила 1 699 878 от тях. За оздравели се смятат 54 101 196, съобщава сайтът Worldometers. Активните случаи в момента са 21 383 890. От тях в много тежко или критично състояние са 106 310 (0.5%). 

Най-много новозаразени с COVID-19 вчера отново бяха отчетени в САЩ – 183 хил. Следват Великобритания – 35 хил. и Русия – 28 хиляди. И в трите страни ваксинациите вече са започнали, остава да видим кога ще си проличи действието на ваксините.

Специално в Русия бе отчетен нов рекорд по заболеваемост от Covid-19. Регистрираните през изминалото денонощие нови случаи там са 29 350, като това е абсолютен рекорд по заболеваемост от началото на пандемията, събщи БНР. Общият брой на заразените с Covid-19 в Русия надхвърли 2 милиона и 800 души или близо 2% от населението на страната. Смъртните случаи до момента са над 51 000. Междувременно в Казахстан започна производството на първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция „Спутник V“, съобщиха от пресслужбата на правителството. Очаква се в Карагадинския фармацевтичен завод да бъдат произведени два милиона дози от препарата, създаден в руския Център по епидемиология и микробиология „Гамалея“.

Междувременно, Белгия въведе задължителен PCR тест за всички пристигащи в страната. Всички граждани над 12 години, които пристигат в Белгия след 25 декември 2020 г. и нямат статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят сертификат за отрицателен тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 48 часа преди пристигането, съобщиха от външното ни министерство. Контролът ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия. За всички пристигащи остава в сила задължението да представят попълнен преди пристигането формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form), който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM.

Още по темата