Медия без
политическа реклама

Насилие съпровожда президентските избори в Афганистан

Взрив пред избирателна секция рани 15 души в Кандахар още в началото на вота

28 Септ. 2019Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Изборите за президент, провеждащи се днес в Афганистан, преминават в обстановка на насилие.

Взрив пред избирателна секция рани 15 души в Кандахар още в началото на вота, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".

В провинцията, чийто административен център е същият град, са били открити и обезвредени 31 бомби, съобщиха от офиса на местния губернатор.

Във вота ще участват около 9.6 млн. афганистанци с право на глас, които ще избират между 14 кандидати. Сред тях са настоящият президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, посочва Ройтерс.

Анализатори очакват Гани да спечели втори петгодишен мандат. Той е учил в чужбина, представител е на пущунското мнозинство и е прекарал по-голямата част от живота си зад граница, където е работил и в Световната банка. След свалянето на режима на талибаните Гани се връща в родината си и е назначен за министър на финансите от тогавашния президент Хамид Карзай. Кандидатира се за държавен глава през 2009 г., но без успех. Пет години по-късно обаче е избран на поста. Гани поема управлението на страната, след като по-голямата част от чуждестранните сили напуснаха Афганистан и без тяхната подкрепа неговото правителство трудно се справя с талибаните.

Основният му съперник Абдула Абдула, който по образование е лекар, е бил в антикомунистическата съпротива. След това се присъединява към Ахмад Шах Масуд, който оглавява подкрепяна от САЩ група муджахидини, сражаващи се срещу съветските войски през 80-те години на миналия век.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?