facebook
twitter

Горещи новини

НАП пусна приложението за разпространените лични данни

1143
Pixabay

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, вследствие на хакерската атака през юли. Електронната услугата е качена в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица, съобщиха от приходната агенция, предаде БГНЕС.

Справка може да се получи по следните начини:

По електронен път - достъпът до автоматичната електронна справка за клиенти се осъществява на адрес - https://check.nra.bg/. Справката е достъпна с ПИК, издаден от НАП, или с електронен подпис. Справка с електронен подпис може да бъде направена само за физическо лице, което е посочено като титуляр или автор в електронния подпис и в него се съдържа ЕГН.

В офис на НАП – справка може да бъде направена във всеки един офис на НАП. Услугата се предоставя след идентифициране с документ за самоличност. В случаите, в които желаете справка за друго лице, е необходимо да предоставите пълномощно.

По телефона – българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина – +359 2 9859 6801. След свързване, наш експерт ще Ви зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната Ви информация.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт: https://check.nra.bg/. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръгват гражданските искове срещу НАП

11.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2225 5
НАП обжалва глобата от 5.1 млн. лв. за изтичането на лични данни
50 саксийки с рози застрашиха сигурността на държавата

06.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

3981 4

Коментари

Stern

Хм, при мен се оказаха, освен имена и ЕГН, справки от данъчни декларации от 2006 и 2009 г.

Нямат ли давност архивите им? Или успяват да ги разчистят, колкото успяват и да опазят данните.

MAPOH

Поредното преброяване на шараните. Хайде сега към всичко, което е изтекло в мрежата, прибавете и IP-адреса си...😎

Stern

Ми те го имат, нали влизаш за каквото и да е през компютъра си.

Пък за истински параноичните има ТОР.

Интервал

И Тор не е панацея, но поне не нашите мафиоти ще ти имат IP-то.

Интервал

Особено забавни са секциите "Какво да правим" и "Какво да не правим" 😂
Интересно, колко ли милиона е усвоил някой за изработката на т'ва. Дали изобщо са им останали пари за заплащането на подобни проекти, след строгата, но справедлива глоба наложена на НАП от комислията за защита на данните? За заплатите и за премиите е ясно, че са останали. Министър Влади го каза.

Сгугню
снимка на Сгугню

Като ще дават инфо на хората в чужбина по телефон, що искат да разкарват живеещите в България до офисите на НАП ами не им дават инфо по същия начин?

Интервал

Сгугню, след толкова години гербаво ежедневие, наистина ли питаш или риторичен въпрос?

Сгугню
снимка на Сгугню

Риторичен.

Но не мисля че е въпрос на гербаво ежедневие, а на рационалност и последователност в подхода.

Което, уви, е характеристика на българската администрация без значение кой е на власт.

Да не мислиш, че преди ГЕРБ администрацията беше по рационална?

Интервал

Разбира се, че не си мисля. Безхаберието е отпреди тях, но при гербавите стана особено очевидно, както и приемането на безумни или удобни некому закони и наредби. Дрането на плебса стана също доста по-мащабно. Мислех си по едно време, че Тройната е дъното. Колко много съм грешал. Днес знам - дъно нЕма.

Sapienti_sat

Доста данни показват, че имат за мен. Както каза бездомния им, страхлив шеф - ако не съм ползвал сайта им, използвайки електронните приложения, не бих чудо видял. Хак ми е! Той не ги ползва тия ваджии. Като го интересува нещо - пита. Устно! 🐒

Slava
снимка на Slava

Достатъчно е да са докопали една декларация за доход на физическо лице - там са три имена, ЕГН, адрес, телефон и мейл + фирмите от които са доходите. Да не забравим - и личен подпис.

Slava
снимка на Slava

Засегнати не са само подалите по електронен път, а и на хартиен носител на гише в НАП.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×