Медия без
политическа реклама

НАП открила 500 000 лв. на Иван и Елена Костови с недоказан произход

Тези средства са декларирани, става дума за политическа атака, твърди бившият премиер

27 Авг. 2019Обновена
Снимка: Архив

Ревизия на НАП е открила 500 000 лв. с недоказан произход на бившия премиер Иван Костов и съпругата му Елена.

Това обяви самият Костов пред bTV. Според бившия премиер парите са съвсем чисти, а сумата е толкова голяма защото средствата били добре управлявани от финансов инвестиционен фонд. Половината са негов заем, а другата - на съпругата му, като с тези средства е закупена земя в Добруджа. Точните суми са: 235 000 лева негов заем и 265 000  на Елена Костова

"След две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв проблем", каза Костов.

"15 документа по безспорен начин показват, че тези пари са наши, а ревизията ще стигне до извода, че трябва да ни обложи с данъци", посочи Костов.

Според него става дума за политическа атака преди местните избори заради връзката му с "Демократична България".

"Затова се надявам изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и нейният заместник Пламен Димитров да се запознаят с тези факти, които изнесох, и да не позволят данъчната агенция да бъде използвана", каза още бившият премиер.

Костов заяви също така, че стои зад позицията на европейските институции, които очакват реформа в българската прокуратура.

"Аз не съм против Гешев като персона, а против начина, по който функционира прокуратурата - обясни Костов. - Там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се отговори положително и да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България. Всички тези препоръки са загърбвани от политическите партии и от българската съдебна система, в частност – прокуратурата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Костов, НАП, ревизия

Още по темата