Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 70 са смъртоносните отсечки у нас

24 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Над 70 са смъртоносните отсечки в страната. Това показват нови данни на Агенцията за пътна безопасност, цитирани от Би Ти Ви. С най-много катастрофи са магистралите и първокласните пътища, сочат данните на пътната полиция за 2019 г.

Високата скорост е основната причина за стотиците инциденти по аутобаните. Катастрофите по първокласните пътища са най-вече заради неправилно изпреварване. Трите магистрали - „Тракия”, „Хемус” и „Струма” в участъка от Перник до Кулата са трасетата с най-много пътни инциденти от началото на годината до момента.

Най-много са катастрофите на „Тракия” - 821 с 21 загинали и 230 ранени, по данни на пътната полиция. На второ място по аварийност е „Хемус” с близо 400 катастрофи, 11 загинали и 82 ранени. Стотици инциденти са регистрирани и по първокласните пътища, като най-смъртоносен е път Е 79 - от Видин до Кулата. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите и над 200 ранените. В черната статистика е и пътят Русе - Велико Търново - Маказа с 455 катастрофи с 21 загинали и над 200 ранени.

"Анализът за възникналите ПТП на магистралите основно е несъобразената скорост, неспазване на дистанция и неправилно изпреварване. Това са трите основни причини за произшествията там. По първокласните пътища - един от основните показатели, който може да се изведе и напоследък се наблюдава все по-често, това е навлизане в насрещната лента от водачи на МПС, при които възниква челен, страничен удар и там щетите са сериозни”, обясни Петър Соколов, от отдел „Пътна полиция”, ГДНП.

От пътната полиция предупреждават шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата с подходящи гуми, да си проверят фаровете, чистачките и спирачките. На пътя да внимават много заради рискове от аквапланинг и черен лед - фактори, които правят колата неуправляема.

Ключови думи:

пътища, катастрофи

Още по темата