Медия без
политическа реклама

Над 61 000 седмокласници ще кандидатстват за гимназия само електронно

06 Юни 2019
Илияна Кирилова

Над 61 000 ученици са подали заявления за явяване на национално външно оценяване след 7-и клас. Изпитите по български език и литература и по математика ще се проведат съответно на 17-и и на 19-и юни, които ще бъдат неучебни дни. Изпитът по чужд език, който е по желание на учениците, ще се проведе на 21-ви юни. Това съобщиха от просветното министерство по повод наближаващите изпити за седмокласниците.

Заявленията, с които те ще кандидатстват за гимназия, за първа година ще се подават само по електронен път, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Родителите ще могат да подадат заявленията на децата си у дома или в т.нар. училища-гнезда, в които обаче попълването на документите отново ще е електронно - в този случай те ще се попълват от служители, а не лично от подаващия заявлението, обясниха от министерството. Документите ще бъдат разпечатвани и на хартия, за да може родителят да ги подпише и да е сигурно, че няма грешка при въвеждането на желанията.

Изпитите започват в 9 ч. Учениците трябва да носят черен химикал, служебна бележка, документ за самоличност. Изпитният материал на всеки ученик ще съдържа уникален бар код като мярка срещу злоупотреба. Резултатите ще станат ясни до 27 и юни.

2499 паралелки за заложени в план-приема след седми клас. Седмокласниците ще могат да избират между 1446 професионални (57%) и 1053 профилирани паралелки. От тях 149,5 са в дуална форма на обучение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата