Медия без
политическа реклама

МЗ съветва да не се пътува в Русия, Кипър и Испания

Туристическият бранш иска оставката на Ангел Кунчев

09 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова
Коронавирусът е тук и бдителността не бива да спада

Докато българският туристически бизнес се стреми да привлече туристи от Русия, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Кипър, Русия и Испания. Препоръката е заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на ковид-19 в тези страни. Преди 2 дни доц.Ангел Кунчев заяви, че трябва да се затегнат още повече мерките за пристигащите от трите държави у нас. Въпреки влошаващите се данни в тези страни и отправянето на извънредни предупреждения Министерство на здравеопазването не предприема по-смела стъпка - включването на тези страни в червената зона и налагането на забрана за влизане на пристигащите оттам. 

Отправеното предупреждение към българите да не пътуват в тези страни е втората извънредна мярка по линия на тези държави в рамките на седмицата. На 5 юли здравно министерство реши да изисква от пристигащите от Русия, Кипър и Испания задължителен отрицателен писиар. Така идващи от тези страни не могат да влязат само на база сертификат за ваксинация или документ за преболедували, а антигенните тестове за изследване също не се признават. Така идващите от Русия, Кипър и Испания продължават да се допускат, макар страните да са в неофициална тъмнооранжева зона. На въпрос на "Сега" достатъчно ли е изискването за PCR и защо тези страни не се преместват в червена зона, от МЗ отговориха с общи обяснения, че списъкът със зоните се актуализира веднъж седмично в понеделник. При необходимост той може да се актуализира и междувременно, изтъква МЗ, без да казва защо не го прави.

Междувременно от  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) попискаха оставката на главния здравен инспекто. Според зам.-председателя Веселин Налбантов непремерените изказвания на Кунчев внасят излишен смут и хаос в разгара на летния сезон.

"Изказванията на главния здравен инспектор за предстояща нова вълна и затваряне на бизнеси противоречат на обстановката в най-големия летен курорт Слънчев бряг, в който се спазват всички противоепидемични изисквания", категоричен е Налбантов. Доколкото разбирам от колегите от Северното Черноморие - Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена там също са взети всички необходими мерки и няма нито един случай на заболял турист или на огнище на COVID-19 по морето, подчерта зам.-председателят на БХРА.

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията пък се обявиха категорично против ново затваряне и обвиниха здравния министър Стойчо Кацаров в дискриминационно отношение към сектора. Ресторантьорите са недоволни от представения вчера Национален план за справяне с пандемията, според който заведенията ще бъдат първи затворени при ново разрастване на паднемията.

"След като вече има ваксина срещу Ковид 10, то отговорността за собственото си здраве я носи сам за себе си всеки български гражданин! Не е нормално отново да обричате на фалит, мизерия и глад над 300 000 млади и работливи българи, пряко заети в нашия бранш и още 200 000 в съпътстващи бизнеси, за да пазят от заразяване онези, които не искат да се ваксинират, не смятат вируса за опасен или са решили, че сами ще носят риска да се заразят!", пише в протестното писмо на двете сдружения.

Ресторантьорите обаче не повдигат въпроса какво са направили, за да стимулират персонала си да се ваксинира по примера на други работодатели. В курортния комплекс "Албена" както стана известно, всеки работещ е получил бонус от 500 лв., ако си постави ваксина.

------------

Единният информационен портал съобщи, че новозаразените с коронавирус у нас са 55 при направени 12565 теста, или 0,44%. За последното денонощие са се излекували 158 болни, а 5 са починали.

От 8000 активни случая на заразени 895 болни са хоспитализирани, а в интензивните отделения се лекуват 108.

През последните 24 часа са поставени нови 12 293 дози ваксини. Ваксинираните с по две дози ваксини са 841794 души.