Медия без
политическа реклама

Мъж и жена загинаха при самолетна катастрофа край Ихтиман (СНИМКИ)

Това е трети инцидент с малки самолети за по-малко от два месеца. При тях намериха смъртта си 8 човека

26 Май 2019Обновена
БГНЕС

Мъж и жена са загинали при инцидент с малък самолет край Ихтиман, съобщава Нова тв.  Сигналът за случилото се е подаден около 11.30 часа.

На мястото са изпратени две линейки. Спешните медици са установили, че телата на жертвите са обгорели.

В 11.32ч.  е получен сигнал за възникнал инцидент с малък експериментален самолет, пилотиран от мъж, съобщава МВР на официалния си сайт. Самолетът, в който е пътувала и жена, е излетял от летателна площадка Черньово /до Ихтиман/ за Драганово. По първоначални данни след набрана височина, самолетът изпада в свредел, пада и се самозапалва. Двамата на борда са загинали. 
На място са пожарни и полицейски екипи, а към инцидента пътува и звеното за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта, което ще извърши и първоначален оглед, добавят от МВР.

„Самолетът е в италианския регистър. Не е в българския регистър. Сега нашата работа е много трудна, защото ние трябва да пишем едни писма до Борда за разследване в Италия, но тъй като събитието се случва на наша територия, задължение на нашата държава е ние да водим разследването”, обясни Христо Христов, и.д. директор на Специализирано звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство, цитиран от Нова тв.

Все още не се знае каква е причината, довела до трагичния инцидент, но не се изключват няколко варианта – евентуално да е прилошало на пилота, техническа причина, или поривът на вятъра. Не се изключва и възможността пилотът да е искал да покаже нещо на дамата, с която е пътувал, нещо, което е извън неговите възможности.

„Всичко съгласно полета е било регламентирано нормално и законово, но е рано да говорим за причина, защото тези самолети нямат черни кутии. Всичко се прави на мястото  според останките на самолета, съприкосновението на самолета със земята и тогава се правят по-задълбочени анализи. Ако няма свидетели на събитието, работата на Комисията ще бъде много затруднена” , обясни още Христов.

Разбилата се летателна машина е свърхлек самолет, модел Pipistrel Virus, произведен в Словения с италианска регистрация. 

Разследването на авиационното произшествие, настъпило край Ихтиман, се извършва под наблюдението на Окръжна прокуратура София. На мястото на произшествието е изпратен разследващ екип на Националната следствена служба, съобщават от прокуратурата.

Двама души загинаха при самолетна катастрофа край пловдивското село Оризари и на 20 април. т.г. Инцидентът стана отново с малък самолет.

Четиричленно българско семейство загина пък при самолетна катастрофа в Македония в началото на април. Трагедията се разигра, когато малък самолет "Чесна П210Н", летящ от Охрид за София, изчезна от радарите на системите за контрол на полетите в Македония. Самолетът тогава се  разби в труднодостъпния и заснежен район на връх Солунска глава в планината Якубица.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата