Quantcast

Медия без
политическа реклама

МС гласува 81 млн. лв. за силно закъснели мерки в здравната система

Всеки общопрактикуващ лекар ще получава по 1000 лв. на месец

09 Ноем. 2020

Пристъпваме към реорганизация на здравната система, спрямо плана, който сме изготвили. За целта осигуряваме допълнителен финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв. за последните три месеца от годината. Парите, които сега отпускаме са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят. На днешното извънредно заседание на правителството, което се проведе онлайн, взехме следните решения. • До 50 млн. лв., ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус. • С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон. Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона отделяме за всеки общопрактикуващ лекар 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Отпускаме и 6 милиона за обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, както и в такива в по-големите градове на страната В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

Posted by Boyko Borissov on Monday, November 9, 2020

8 месеца след началото на кризата с коронавируса правителството най-накрая се сети да отпусне средства, с които реално да подсигури допълнителен капацитет на здравната система. "Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят!", обяви на изнредно правителствено онлайн заседание премиерът Бойко Борисов. На заседанието МС отпусна извънреди 65 млн. лв. за подсигуряването на болничната помощ, други 16 млн. лв. ще дойдат по линия на здравната каса за откриване на COVID-19 центрове в ДКЦ-ата (6 млн. лв. )и добавки към заплатите на личните лекари (10 млн. лв.).

Основната част от извънредното финансиране - 65 млн. лв., ще е за допълнителен ресурс за болниците. 15 млн. лв. от тях са заложени за осигуряване на допълнителни тестове, след като пред част от болниците бяха сложени фургони за бързи и безплатни антигенни тестове. Оказа се, че част от пациентите са били принудени да си платят теста, защото са си го самоназначили.  50 млн. лв. ще има за самите лечебни заведения, като от пост на премиера във фейсбук се разбира,че парите са за болници, които заделят над 50% от легловата си база за ковид пациенти. В официалното прессъобщение няма такова уточнение, а вчера здравният министър обясни, че парите ще са за големите, структуроопределящи болници. Ангелов вчера спомена и че лечебните заведения ще бъдат задължени да осигурят 20% от общите легла за болни от вируса вместо досегашните 10%, но конкретната заповед още се чака. Чуват се все повече гласове за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на коронавирусна инфекция, която вече веднъж бе удвоена и от 600 лв. скочи на 1200 лв. Според лекарите обаче тежките случаи често надвишават тези разходи. 

Няма яснота как точно ще се разпределят отпуснатите до 6 млн. лв. - по 3 млн. лв. за ноември и декември, за обособяване на COVID-центрове в част от ДКЦ-тата в София и страната. Очаква се в COVID-центровете да се извършват тестове и прегледи, включително и образна диагностика. Екипите в тези центрове ще се състоят от лекар, меицинска сестра, двама лаборатни за обрано и диагностично изследване, санитар и техническо лице. Те ще получават също добавка от по 1000 лв. над обичайното си възнаграждение и още 10 лв. на преглед. Перото за заплати ще са само малка част от разходите - общата сума би следвало да включва разходите за тестовете и допълнителните изследвания. 

Откриването на подобни центрове също е много закъсняло - досега огромна част от пациентите с коронавирус бяха принудени да се самолекуват с евентуална помощ от джипито по телефона, без възможност за допълнителен преглед и назначаване на ренген или други изследвания. Единствената алтернатива бе хоспитализация при рязко влошаване. Предвижда се COVID - 19 центрове да бъдат открити в 10 от ДКЦ-тата на София тази седмица (при 41 ДКЦ-а в София), други 40 центъра ще има на територията на страната. Така напрактика в тази схема ще се включат половината от ДКЦ-ата в страната. 

Сметките показват, че отпуснатите 10 млн. лв. за добавки от по 1000 лв. за личните лекари ще са достатъчни за ноември и декември. В България по данни на НСИ към края на 2019 година е имало 4119 лични лекари, 776 от тях в столицата. От самото начало на епидемията личните лекари настояват да бъде преразгледана дефиницията за медицински персонал, работещ на първа линия, с аргумента, че първи се сблъсквdт с вируса. Съсловието бе силно обидено и от липсата на каквато и да е било грижа за осигуряване на защитни средства за тях. Защо въобще ни накараха да ставаме общопрактикуващи лекари, ако не ни броят за нищо, коментираха по този повод джипита.   "Общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно. Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще са предмет на обсъждане в хода на преговорите за подписване на анекс към Националния рамков договор", посочиха от МС. В същото време здравната каса и джипитата все още преговарят при какви симптоми да могат да назначават тестове. В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол, пише още във фейсбук профила си Борисов, въпреки че подобен алгоритъм трябваше да е готов преди доста време. 

„Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност“, разпореди премиерът Борисов на министрите. Министър-председателят Борисов изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели.

 

Още по темата