facebook
twitter

Горещи новини

М.Екимджиев: Спецпрокуратурата превърна разследването за НАП в гротеска

И се срамувам, и се страхувам от това. Ако Гешев стане гл.прокурор, цялата прокуратура ще действа така, заяви адвокатът
6578
Снимка: Архив

Адвокат Михаил Екимджиев нарече в интервю за БНР „противоконституционни“ действията на прокуратурата, с които публично бяха показани част от доказателствата по разследването за кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира безпрецедентния ход на спецпрокуратурата от вчера.

„Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу „ТАД груп“ и така нататък. Това е откровен сюрреализъм. Някой кинаджия сигурно страшно би се забавлявал да направи сценарий от всичко. Това ще бъде сценарий за „Оскар“. Тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни. Те са откровено противоконституционни“, каза адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

„….Целта е да се манипулира общественото мнение като избирателно се вадят определени пасажи, а отдолу се дават обяснителни текстове. Това е театър за наивници! Аз се притеснявам, наистина се срамувам и страхувам, от това, че прокуратурата действа така, както е действала по времето на сталиниския комунистически режим“.

Той посочи, че в диалектиката има закон за преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения.

„След като през последните десетина дни бяхме свидетели на безпрецедентно натрупване на откровени прокурорски глупости, на нелепици, изказани от ред прокурори, съвсем логично беше в един момент тази критична маса да премине в качествено изменение -  съобщението на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи и пръскалките да създадат опасност за националната сигурност и това се интерпретира като диверсия. За да замажат този гаф, който показва пълната безпомощност, който е симптом на, според мен психиатричен, се стигна до това безпрецедентно публикуване“

По думите му „свидетели сме на безпрецедентно и напоителното изнасяне на следствени материали“.

„Без да се използва дори условно наклонение, се казва: „Този е извършител, ние имаме категорични доказателства, че тази фирма се е занимавала с кибертероризъм. В една нормална държава, особено в Щатите, тази фирма би занулила този прокурор и този прокурор никога не би си помислил да продължи да работи след такова изказване, защото това са невероятни репутационни щети без още да се знае за какво става въпрос“.

Според юриста има презумпция, че в закона се влага здрав разум и логика и „затова тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни“. Той подчерта, че презумпцията за невиновност е била директно „смачкана“ с изявленията на прокурора Гешев и „тази загрижена жена, която видя терористична атака в пръскалките, а тя се оказа и ръководител на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура“.

„Имам известно успокоение, че засега тези откровено гротескни измерения на прокуратурата са характерни повече за Специализираната прокуратура. Но ако ВСС и президентът допуснат господин Гешев да стъпи в длъжност, то цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд…“.

С действията си в последните дни прокуратурата е сътворила „погром върху доверието на хората в държавността“, убеден е Екимджиев.

„Това е най-големият пробив в националната сигурност – когато хората презират институциите си, защото виждат тяхната безпомощност, а в случая прокуратурата го направи“.

Относно факта, че прокуратурата предостави лесен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев коментира:

„Има такъв състав в Наказателния кодекс и е интересно да видим дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го допуснали... Иначе всеки гражданин, всички тези съдии, прокурори и следователи, включително господин Пеевски и  господин Борисов, могат да потърсят обезщетение от прокуратурата за изнесените им данни. Това е по Закона за защита на личните данни в България. А иначе, в Страсбург вече имаме поне десетина осъдителни решения. Новатор в тази дейност беше бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който публично четеше присъди и обявяваше хора за престъпници, но господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един достоен приемник“.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От понеделник НАП изисква нови софтуери от гражданите и фирмите

15.02.2020

3922 11
Бонус след фиаско

09.02.2020

7084
НАП запорира акциите на Божков в лотарийните фирми

12.02.2020

2292 12

Коментари

Страници

ГАМЕНЧЕТО

Знам и виждам че Гешев почва да изкарва хора по улиците и това е все пак добър знак.

Хулиган

Та тя самата спецпрокуратура си е гротеска.

Примери бол...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Доц.Трътлев

Ами иначе нямаше да е спецпрокуратура.

SINDBAD

Управлението демонстрира ярка липса на достатъчна експертиза, бързина на реакциите и капацитет за справяне с тежките ситуации.

Това пролича особено ясно при развитието на скандала с НАП и ескалацията на африканската чума в страната. Миналогодишните уроци и клетви (чумата при козите и овцете и пробивът в Търговския регистър) се оказаха не просто ненаучени, но и престъпно пренебрегнати.

ОСНОВЕН ИЗВОД:

В държавата в момента НЯМА СИГУРНОСТ – нещо, за което Борисов винаги е държал сметка.

Публичното пространство бе залято от тежки пробиви в проблемни области, свързани с киберсигурост, биосигурност, пътна сигурност, национална сигурност.

 

 

Анализът на ИСА: Некомпетентност в управлението, срив в доверието към държавата!

 

Леля_Стойка_III

Екимджиев е прекалено добър юрист за разлика от прокурортите, те обаче за съжаления няма да разберат какво им казва.

Желязко Желев

        Ще им го преведа на разбираем език за тях; Да си ходят.Веднага.Те са по опасни за държавата от набедени та дори истински терористи.С действията си са направили ПОГРОМ на институциите.Никой вече не вярва ,че те са способни да вършат това което им е работа.Държава без институции.....?Непостижимо за коя и да е терористична организация.Е спец.прокуратурата го постигна.

    Добре е ,че Екемджиев го казва,не е кой да е.Обаче ВСИЧКИ ПАРТИИ мълчат оглушително.Защо?

Ад мин

"ВСИЧКИ ПАРТИИ мълчат оглушително.Защо?"

Предполагам защото не искат да вземат отношение за нещо, по което са също толкова некомпетентни. При тях също липсват експерти - само партайгеносета

Ад мин

Пардон, повторих са ?

 

Дежурния

Публичното пространство бе залято от тежки пробиви в проблемни области, свързани с киберсигурост, биосигурност, пътна сигурност, национална сигурност.

Публичното пространство бе залято от безумен популизъм. Пробивите са просто следствия и далеч не са стигнали апогея си.

PlaNed
снимка на PlaNed

При гротеската наречена "спецпрокуратура" и Екимджиев може да ти стане симпатичен ?

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Никога не съм бил фен на Екимджиев. Но цялото му експозе е самата истина. Подписвам се под думите му.
Stern

Мда, Пръц и Пиш няма да публикуват това.

първолета

? на адвокат Екимджиев

Както винаги, точно и ясно?

 

paragraph39

02.08.2019

Диктатура на прокуратурата? Има такова животно

Мислехме, че борбата срещу мафиотския модел #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски, е граждански дълг. И е такъв другаде, но не и тук. Някои смятаха, че сриването и след това разграбването на една банка е междуличностен конфликт. Оказа се планирана акция с участието на политици, прокурори и тайни служби. Стратегическата цел обаче е била превръщането на държавното обвинение в управляваща сила. И това вече се случва...

.........................................................

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:

https://frognews.bg/novini/diktatura-prokuraturata...

mi6osp.

А голата истина е, че руският хакер е хакнал първо спец прокуратурата , после НАП  и накрая поливната система -воданоската. ?

Доц.Трътлев

И то най-вече в кратуната.

rorik

Питам веднъж един адвокат - защо ги защитаваш тия разбойници , а той - много просто винаги си плащат.

 

Ммм даа, и се страхува и се срамува че ако прокуратурата работи както трябва , няма да може да ги защити разбойниците.

Леля_Стойка_III

Адвокатът виновен ли е, че измъква престъпниците от затвора, защото си върши добре работата или прокурора, който не е събрал достатъчно доказателства и е свършил калпава работа? При добри прокурори и свършена професионално работа няма значение кой е адвокат.

Доц.Трътлев

Ами да работят без да им се заплаща труда? И на-добре да я караме без адвокати. Само със спецове като Гешев и подобните нему.

Яна

Спокойно колега, тъй както е тръгнало, и Вие ще търсите кадърен адвокат, при това не защото непременно сте престъпник, а точно защото не сте. За спецпрокуратурата това означава виновен дотато умре. Посмъртно може и да Ви реабилитират.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

С действията си в последните дни прокуратурата е сътворила „погром върху доверието на хората в държавността“, убеден е Екимджиев.

„Това е най-големият пробив в националната сигурност – когато хората презират институциите си, защото виждат тяхната безпомощност, а в случая прокуратурата го направи“.

Относно факта, че прокуратурата предостави лесен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев коментира:

„Има такъв състав в Наказателния кодекс и е интересно да видим дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го допуснали... 

? напълно съвпада в мнението ми по темата на Първа страница

wiseman 1

Проблемите в съдебната система са основно от такива "адвокати" като това лице!  Защитават само престъпници, зад които стоят доста пари.

Желязко Желев

        Не знам това лице/адв.Екимджиев/какъв принос има и към какво.

Но мога да прогнозирам какво предстои;Безспирни атаки на всичко което може да се атакува през компа в държавата.Кой ще го направи ли?Борисов е проницателен.Маките вълшебници.Защо?А ми да направят чичковците

за смях.

        Та как ще се справите с малките пирани и техните приятелчета по цял свят?

        Най -хубавото предстои.

paragraph39

WISEMAN1,

/:/Проблемите в съдебната система са основно от такива "адвокати" като това лице!  Защитават само престъпници, зад които стоят доста пари.

..................................................................................................................

И търговците са така- продават само на който има пари!

И частните лекари и зъболекари са така!

И частните учители са така!

И т.н....

А адвокатите са ЧАСТНИЦИ!

Изобщо, "Когато и къдете парите са всичко, тогава там всичко друго е нищо!"/§39/

 

Диагностик

...на уважаемия господин Пеевски...

 

Добрите адвокати винаги са в услуга на богатите заподозрени.

Никога не пропускат случай, при който да си направят реклама, особено ако е безплатна.

Защо прокурорката (не прокуратурата) предостави на медиите частичка от открадната информация?

На "спонанния" митинг (по 10 лв) срещу избирането на Гешев издигаха лозунги и викаха, че няма никаква информация и напразно обвиняват "ТАД" груп.

Прокурорката показа материал, срещу който изригнаха много прокурори и съдии. Сега никой не крещи, че няма достоверна информация, която незаконно е придобита. Плочата се смени... 

Има още хляб за журналистите и коментаторите... 

Яна

Колега Вие случайно да не би да работите без пари? Или може би забравихте основните постулати на капиталистическия свят, чийто върл адепт сте? Във всяка правова държава нито един прокурор не би си позволил да оповести информация от неприключено досъдебно производство или неприключило дело. Ако имаше такъв просто щяха да го разнищят и никога нямаше дори и да помирише каквато и да е длъжност в съдебната система. А собствениците на полятото с помия дружество(не коментирам дали е или не е виновно; присъда се издава от съда) щеше да обезкости бюджета на прокуратурата като обезщетение за нематериални щети. Ама тук нали управляват пребоядисани демократи(бивши комунисти) с болшевишка закваска ще имаме, защитавания от Вас Гешев за главпрокурор. Същият отрече разделението на властите и презумцията за невиновност до доказване(основни принципи на Конституцията), но това въобще не Ви впечатлява; "демократ" та дрънка. Инсинуациите за платен митинг си ги запазете за лична употреба.

geo_19

Прокуратурата е настъпила доста нездрави интереси и настъпва свински квич. Посоката е правилна. 

letec55

Клише. Примитивно клише. Ако прокуратурата иска наистина да закове престъпниците, то просто трябва за спазва НПК - да събира годни доказателства по процесуално допустим начин, да обвинява в доказани престъпления и да пише грамотни обвинителни актове. А тя прави точно обратното - нарушава процесуалните правила при събирането на доказателствата и обвинява не за това, за което има доказателства, а за нещо друго. В резултат на това съдът оправдава подсъдимите. Това, което виждаме в момента, е Пи Ар. Облечен в тоги.

Нищо друго. 

geo_19

А тя прави точно обратното - нарушава процесуалните правила при събирането на доказателствата и обвинява не за това, за което има доказателства

 

Позволи ми да не се съглася с горното твърдение, което не почива на правни норми

Доц.Трътлев

По-скоро облечен в потури.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш