facebook
twitter

Горещи новини

„Маркет Линкс”: Парламентът събира едва 15% доверие

По-малко от половината българи смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра, твърдят социолозите
1238
Илияна Кирилова

Проучване показва криза на доверие към българските институции. Най-ниско е към Народното събрание – около 15%, а към съдебната система и правителството е около 25%.

Това показват данните от съвместно национално-представително проучване на bTV и „Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.

„Юни месец, непосредствено след изборите (б.р. за Европейски парламент), хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна”, коментира социологът Добромир Живков.

По-малко от половината анкетирани смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра.

"В контекста на този дефицит на доверие, виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли”, допълни експертът.

По думите на социолога, гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.

„Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство”, заяви Живков.

54% от запитаните отговарят, че одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите, 28% не могат да преценят, а 18% - не са съгласни.

„Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят”, посочи социологът.

Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София осъмна с три блокирани кръстовища

12.08.2020

Обновена

13130 115
Обиск в детски център Биберон съвпадна с визита на Гешев в Силистра

11.08.2020

Обновена

4928 17
Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

10.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

15123 9

Коментари

вила

 Туй си е нотариат  на онзи , Щом му служи вярно ще Получават заплати и бонуси

JollyRoger's

Явно и сърбанието е пълно с шпионове. Под прикритие в харема Му... 

Влез или се регистрирай за да коментираш