Quantcast
Макрон ще преразгледа пенсионната реформа | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Макрон ще преразгледа пенсионната реформа

1330

Френският президент Еманюел Макрон ще преразгледа спорната пенсионна реформа, която извади французите на улиците и доведе до национална стачка. Макрон се среща извънредно днес с министрите от кабинета, с които е подготвен плана за реформи, за да обсъдят ситуацията, предаде AFP, цитирана от "Фокус". По-късно правителството обяви, че промените ще бъдат прилагани постепенно, като обществените притеснения ще бъдат взети под внимание. Гъвкавост ще бъде проявена както времево, така и съдържателно, твърдят от кабинета. Какво означава това ще стане ясно в сряда, котато премиерът Едуар Филип обещава да представи подробен план за промените. Транспортните услуги останаха парализирани и и днес, като в Париж функционират само две от линиите на метрото, затворени остават 14 линии. От шест влакови линии във френската столица в момента работи само една. Отменени са три от петте международни високоскоростни влака „Евростар“ и два от трите влака „Талис“, движещи се между Франция, Швейцария, Испания, Италия и Германия.
Във връзка със стачката множество от линиите в метрото на френската столица също не функционират.

Пенсионната реформа извади французите на улиците, сред хората цари голямо неразбиране и недоверие към намеренията на властта. Това пише британското списание The Economist, цитирано от "Фокус", по повод масовите простести срещу плановете за промени в пенсионната система на Франция. Над 800 000 души са се включили в първите демонтстрации в четвъртък, стачката засегна железниците и парижкото метро, една трета от училищата в Париж бяха затворени.

Протестиращите стачкуват срещу едно от основните обещания на Макрон от изборите през 2017 г. - пенсионния му план. Планът всъщност преследва амбициозни цели - да не допусне завишаване на пенсионната възраст от 62 г. и да не допусне свиване на разходите за пенсии, които възлизат на 14% от БВП във Франция и са много над средното ниво в ОИСР от 8%. Целта на промените е да се унифицират 42 различни задължителни пенсионни режима в единна система, базирана на точки. Идеята е системата да стане по-прозрачна и справедлива, но резултатът е обратен - хората не я разбират, а отделни групи, които губят привилегии, са категорично против.

Има поне три групи големи причини за протестите. Първо, Макрон реши да използва реформата за прекратяване на пенсиите със специални привилегии, така наречените régimes spéciaux, които той твърди, че „принадлежат към друга ера“. Всъщност някои такива режими като този за Парижката опера датират от 17 век при Луи XIV. Сред привилегированите са и машинистите на влакове, които могат да се пенсионират на 50-годишна възраст.

Второ, цялостната система на Франция ще се сблъска с дефицит от 8 милиарда до 17 милиарда евро до 2025 г. На този фон някои от пенсионните режими се управляват добре и балансират своите разходи. Юристите например се опасяват, че техният принос в поддържането на платежоспособна устойчива пенсионна схема ще бъде ощетен при обединената система. Те се притесняват, че ще бъдат принудени да допринесат повече срещу същите права, с които се ползват днес.

Трето, правителството прекара толкова дълго в консултации относно дългообещаната си пенсионна реформа, че в крайна сметка генерира повече тревожност относно резултата, отколкото добронамереност относно дискусиите, пише  The Economist. Никой не знае съвсем точно какви ще бъдат бъдещите му права. Правителството, пълно с технократи, говори на неразбираем жаргон за „системна“ срещу „параметрична“ реформа. 
Очаква се правителството да обяви новите правила за пенсиите преди края на годината, а вероятно и през следващата седмица. Това, което реши, ще зависи отчасти от това колко разрушителни са ударите и доколко французите са готови да се примирят с тях.  Днес 64% казват, че подкрепят стачките. С този вид протести и за разлика от „жълтите жилетки“ правителството поне има организации, с които да разговаря. Но президентът е дълбоко непопулярен, синдикатите имат желание да му дадат урок и правителството е на опасна почва, считат анализаторите. 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

40 000 българи са преместили втората си пенсия в НОИ

24.01.2020

Обновена

ЯНА НИКОЛОВА

8702 11
Полиция изведе Макрон от обсаден парижки театър

18.01.2020

1569 6
Френското правителство склони на отстъпка за пенсионната възраст

11.01.2020

1991 9

Коментари

Zmeja

Ако французите не разбират и Макрон не може да обяснява, да пратят Боко и Владко Горанов да им обяснят. Те знаят как.

ppipi7766

Баце освен congratulations ще вземе да научии félicitations.

Полиглот ще стане.?

Wolf ACE

Ама къде го търсте вие Него?! Той отдавна е там - "всички сме Парлеву франсе" забравихте ли?

Френски щял да учи - ми Той си го знае, ве!

Boris65

Масови арести, водомети, електрошокери . Такива репресии нито в Москва нито в ХонКонг има.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Поне французите умеят да се обединяват и протестират. Видяхме “жълтите жилетки“, видяхме и общата стачка. Все пак накараха Макрон да даде отбой. А в България всичко ни е наред и затова няма никакви протести и стачки.

Zmeja

Aux armes, citoyens !
Formez vos bataillons !
Marchons ! Marchons !
Qu'un sang impur
Abreuve nos sillons !

nebenebe

Наполеон добре им замая кратуните. Още ги държи. Всъщност Францата е на най-доброто място в света. А Макрон да хвърля боб, ако си изкара мандата. Тия хора не са видяли зор.

bilbotorbins

Макарончо само се чуди как да ги прекара франсетата. А като се сетя с какъв мерак си го избраха.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Чуди се също как да прекара и Европа. 

kaily
снимка на kaily

Те затова са добре французите и минималната им заплата е 1530 евро. А не работят повече от българите. Отделно имат безкрайни социални придобивки.

Щото са на улицата всеки път, като поредният макрончо реши да ореже нещо.

Сега да цъфнат дежурко и сие да питат кога работят, като са все по улиците... и да се ожалват, че французите по улиците им ядат от техните, на дежурковци, данъци.

Luckbox

Аз съм фен на прекрасния френски начин на живот, но мисля за редно да се спомене също така, че са на дефицит от 40 години. Също така евентуално да се замислим какво става като харчиш продължително време  повече отколкото изкарваш. 

kaily
снимка на kaily

Режат се глави, отворко. Във Франция.

А в страната на демокрацията, която е затънала до уши в дългове, хората толкова добре ли живеят, като французите, че поне да знам що трупат дългове.

Много добре знаем французите как си решават проблемите, щото вече са ги решавали.

Чакам да ме светнеш американците как ще си ги решат?

Тиквенски внушения преди Коледа, а е време вече за прасе, не за хелоуин.

ppipi7766

Страна с традиции.

Когато някой им предложи да ядат пасти го запознават с творението на д-р Гилотен и диетолога променя диетата.

аман бе

"...диетолога променя диетата."

Ако свари. По-често май сменят диетолога. Като преди това го подкастрят оттук оттам.

Boris65

Даде заден ход ! Само с насилие не може. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://m.youtube.com/watch?v=aZ731aR_SBY

Бронщайн
снимка на Бронщайн

„Свобода без социализъм е привилегия, а социализъм без свобода – робство и скотско съществуване“.

nebenebe

И Франция закъса много откъм политици. Дано се поучат от грешките си.

Дежурния

Те затова са добре французите и минималната им заплата е 1530 евро. А не работят повече от българите. Отделно имат безкрайни социални придобивки.

Щото са на улицата всеки път, като поредният макрончо реши да ореже нещо.

Сега да цъфнат дежурко и сие да питат кога работят, като са все по улиците... и да се ожалват, че французите по улиците им ядат от техните, на дежурковци, данъци.

Французите произвеждаха много и добри неща. Купища самолети, най-добрите влакове в света, кораби, автомобили и камиони, към 60 ядрени реактора, медицина и фармация, даже някъде в дъното са коняк, шампанско, сирена и туризъм.

Да, ама и тях ги налази триочието и започнаха да правят все по-малко добри неща и да искат да папкат все повече без да работят. Не всичси естествено, но триоките и там станаха много. Последните години я карат на заеми и правителството им наближава кота 3 трилиона евро дълг. Скоро или няма да им дават заеми или ще работи печатницата, но с напечатаното никой пак няма да им дава разни неща. Ако ги кефи, да ходят на улицата, ама и животът на кредит свършва някой ден. Не са перспективно място да живееш на социал.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Когато дължиш пет лева си вмръцете на кредитора си, когато дължиш пет милиона кредиторут ти е внръцета. Кацаров- систематичен курс по търговско право. Къде четиридесетте. В главата в която разсъждава за "някои извращения в акционерното дело по света и у нас". Какво ли би писал за трилиони дълг?

Дежурния

При дългове мерени с трилиони, в задачката го няма скритото условие кредиторите да не плачат или да реват, но малко. С размера на плача идва и се увеличава мерака за рязане на глави по улици и площади и в тази гадна прослойка. В конкретната държава имат богат опит в това отношение и главите на доста длъжници също са губели сцепление с тялото.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всъщност трснсатлантическите революции почват с дългият парламент на касапина и рязането на главата на Чарли, след туй с чаеното парти  в Бостън, съединението прави силата в Белгия, ака Брюксел, та чак след туй в Париж.

kaily
снимка на kaily

Дежурко виси по цял ден във форума и не спира да мери производителността на труда на останалите и да доказва как не заслужават нищо.

Чудно ми е дежурковската производителност каква е и в думи ли се мери или в брой отнесени псувни.

А французите дежурко да не ги мисли, да отвори барем уикипедия и да види колко им е БВП, кво произвеждат, от кое на кое място са в света и други такива.

 

Пък и като всезнаещ да обясни на кого са задлъжнели всички тия държави. Щото това задлъжнялостта е много странно понятие, никой не може да изяде сега реколтата, която ще се роди догодина.

Ако са задлъжнели на банки, решението е просто и ясно като онова с пастите.

Влез или се регистрирай за да коментираш