facebook
twitter

Горещи новини

Лозан Панов поиска ВСС да бъде разследван за търговия с влияние

1274
Илияна Кирилова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да се разследват оповестените от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров данни за търговия с влияние върху членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи lex.bg.

Панов коментира думите на премиера Бойко Борисов, който в интервю пред bTV в сряда обяви: "Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил". Борисов каза още: "Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет… С излъчените от нас представители“. Попитан дали е казал на парламентарната квота във ВСС да гласува за Панов, премиерът отговори: "Ами, естествено".

"В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – „Яневагейт“ и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия (Владимира Янева и Румяна Ченалова, бел. ред.). Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние. Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи. Припомням "Яневагейт" и какво се случи тогава – премиерът дойде във ВСС, а преди това аз получих sms, който оповестих публично. Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване", коментира днес Панов.

Председателят на ВКС коментира и идеята 2/3 от Прокурорската колегия да избира независим прокурор, който да разследва главния прокурор, която беше съобщена от Бойко Борисов в сряда. Панов каза, че все още се чака становището на Венецианската комисия, а то е важно, защото вероятно ще бъде основа за дебат и законодателни промени. "Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от Прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор? Но един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Нека да припомня казаното от депутата Георги Марков, който заяви, че моето политическо говорене е довело до това в България да няма инвестиция на „Фолксваген“. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене", каза още Панов.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът проведе консултации с ВСС за промени в конституцията

19.02.2020

248
А Цацаров част ли е от криминалния преход?

19.02.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6338 8
Цацаров: Сигналите и проверките срещу съдия Миталов са тайна

18.02.2020

Обновена

РАДА НИКОЛОВА

2594 25

Коментари

Диагностик

ТЪРГОВИЯ  с влияние?! 

Нека великия съдия да го разтълкува.

Su38

Ами просто е...

Само един пример.

Бюджетът на ВСС е в ЗДБРБ. Т. е. определя се от министъра на финансите. Границите са разтегливи. Т. е. ВСС може да получи повече, може да получи и по-малко. Зависи как се представи.

Не е нужно да си велик съдия. Сигурен съм, че и ти си се сетил, ама се опитваш да провокираш.

nebenebe

Загрубяват нещата. Дано е за добро.

Хулиган

Добрутру!

Някой открива топлата вода.

А къде се крихте в калабалъка сред умните и красивите, когато "Ти си го избра" стана шлагер.

Или тогава записът бил незаконен.

Сега поне записът е автентичен.

Не само звук, но и видео.

Работата е, има ли остатъци от народ сред населението на територията...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

принцеса Даяна

Абе, тоз Лозан Панов на кой господ служи? Това което приказяа като Председател на Върховния касационен съд ли го казва, като стипендиант на "Ametica za Bulgaria"(Хилъри и Сорос) или от свое име? Изпълненията му са срам за институцията на която е шеф.

Сръчко

Главният прокурор каза, че конкретно изборът на Лозан Панов се е извършил в две други сгради и от уважение към институцията ВКС няма да каже кои са те.

Едната вече стана ясна  - сградата на МС, където Христо Иванов, тогава министър на правосъдието, е водил Лозан Панов да целува ръка на Бойко, за да бъде избран.

Втората сграда коя е? Лозне, кажи си! Къде още си правил метани?

ЗТБХЦ

Христо Иванов, тогава министър на правосъдието, е водил Лозан Панов да целува ръка на Бойко, за да бъде избран

Сръчен и неуморен писач на тапотий и прустутий. ?

MAPOH

Браво на Панов ?

Su38

"Едната вече стана ясна  - сградата на МС, където Христо Иванов, тогава министър на правосъдието, е водил Лозан Панов да целува ръка на Бойко, за да бъде избран"

----------------------------------------------------

Преди да си толкоз категоричен, че Христо Иванов е играл за Лозан Панов, провери фактите и си отговори на въпроса, защо Иванов отсъства на заседанието на ВСС, на което е избрал Лозан Панов.

Предводител на ...

Темата не е за Русия и нема заинтересовани от нея.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Търговията с влияние като класическа форма на корупция би трябвало да се разследва от специализираната прокуратура, чийто шеф е назначен за сегашен главен прокурор. Боя се че дори не е политическо, а просто говорене изпълнението на Панов.

Magi

Л. Панов е изключително дипломатичен. Цяла България знае, че и чистачка не се назначава в държавните структури без ТОЙ да одобри, та за такива длъжности в съдебната с-ма няма и съмнение, но се е минал с Л.Панов. Във ВСС има само 4-ма независими съдебни представители, тия които гласуваха срещу Гешев. Смяната на местата на Цацаров и Гешев е чист фарс и всички го знаем. Л. Панов застава с лицето си и с думите си, само за това трябва да го уважаваме и пазим, защото няма друг на висша държавана длъжност , който да се осмели да каже истината за това "чудо" което ни управлява.?

Влез или се регистрирай за да коментираш