Quantcast
Лондон няма да допусне нов референдум за независимост на Шотландия | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Лондон няма да допусне нов референдум за независимост на Шотландия

4144
Scottish National Party (SNP) / Facebook
Никола Стърджън

След изборите във Великобритания няма да има нов референдум за независимост на Шотландия. Това заяви премиерът Борис Джонсън на лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън. Въпросът отново излезе на дневен ред след като избирателите в Шотландия подкрепиха партиите, които искат оставане в Европейския съюз.

Стърджън, която е първи министър на Шотландия, по-рано заяви, че високите резултати, които нейната партия получи на изборите, са я убедили да свика нов референдум за независимост, предаде Би Би Си. Шотландската национална партия увеличи с 13 местата си в британския парламент, където вече има 48 депутати и е на трето място след консерваторите (364 места) и лейбъристите (203 места). В самата Шотландия консерваторите бяха разгромени от поддръжниците на Стърджън.

Първият референдум за независимост, проведен през септември 2014 г., показа, че шотландците предпочитат да останат във Великобритания. Сега обаче Стърджън смята, че който е дал гласа си за нея, желае независимост от Великобритания.

67

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фон дер Лайен: Готови сме за Брекзит без сделка

25.11.2020

416 7
Великобритания ще пуска българите без виза за срок до 6 месеца

23.11.2020

1129 4
Великобритания обяви драстично увеличение на разходите за отбрана

19.11.2020

497

Коментари

Страници

Su38

Ей, не се спря това жуже, брей...

Сега партнерите, това със щението за излизане на Шотландия от Великобритания прогресивно ли е или не?

Boris65

Навсякъде негови агенти цепят Съюза , Великобритания и т н. 

Джиджи

Никола Стърджън, ???

 

ГолЕма жена, която знае какво точно иска ... ???

steppenwolf

Питале ли са за разрешение дедо ЗИП? Ако той не даде - отиде раб'тата...

Шъ му докарат инсулт на човека, ей!

Boris65

Зип ще се разстрои от разпадането на ЕС и Великобритания !

ИвКо

Шотландия ще направи нов опит да напусне Великобритания

Проектът Косово, що па да не? Не може на едни места да е възможен, а на други да не е.

paragraph39

/:/Първата министърка на Шотландия и лидерка на Шотландската национална партия (СНП) Никола Стърджън заяви, че високите резултати на парламентарните избори са я убедили да свика нов референдум за независимост, предаде Би Би Си.

..........................................................................................................................

ЪХЪ!

Значи, за Шотландия може Референдум/даже втори!/ за Независимост, а за Крим и Каталуния НЕ може?!

Гиди "демократични" лицемери! ПФУ!

Nick F

Хубаво е да се чете, никога не е късно да започнете. В ЮК конституцията позволява да се проведе референдум за независимост в една от съставните части и в него да участват само жителите и. В Испания и Украйна конституциите също позволяват такъв референдум, но той трябва да се проведе в цялата страна не само в една област. 

pgp

UK нема писана конституция имат набор от закони, които могат да се тълкуват, променят, допълват и отменят по всяко време зависи кой е на власт. След като Боджу получи абсолютната власт ся може да си прави квот си иска. Даже звучи малко страшничко. Шотландите и този път ще пият една студена вода. Да са мислили навремето когато са влизали в съюз с англите. Дали ще има легален референдум зависи от Westminister, а ние знаем кой взе власта и има мнозинство там. Значи мнозинството англета искат и ще излязат от един съюз в случая европейският, а в същото време не позволяват на шотландите да излязат от техният съюз. Е питам ся  кой съюз е по демократичен европейският или великобританският?

Аладар
Северна Ирландия също ще излезе ако стандарта падне.
Джиджи

Ъхъ ... там също вече точат саби ... ?

 

И ще се присъедини back към Република Ирландия, където всъщност винаги ѝ е било мястото. ??

Nick F

В Северна Ирландия Шин Фейн също бележат възход и предполагам сега проучват настроенията за обединение със Ирландия.

Аладар
Когато Борис разпадне UK ще избяга при Путин на водно колело. Ще дебаркира на някой руски военен кораб минаващ край Англия.
Сгугню
снимка на Сгугню

През септември 2014 г. референдумът за независимост показа доминиращо желание за оставане във Великобритания. Но в края на март 2017 г. шотландският парламент гласува за свикване на втори референдум. Сега възникват условия за изпълнение на това решение.

 

Ей, не се спира тоя естаблишмънт.

Голямата битка - за Великобритания, я изгубиха, сега водат малки боеве - за Шотландия и за С. Ирландия.

Ама през 2014 са ги изненадали шотландците, да не ги изненадат и сега.

Нема го Рекиджа, най-големиот форумен корифей по делата в ЮК, да ни светне.

Кара Колю

Значи, за Шотландия може Референдум/даже втори!/ за Независимост, а за Крим и Каталуния НЕ може?! Гиди "демократични" лицемери! ПФУ!

А? Пара, вярно ли, че вече не може да се направи референдум в Крим? А? И защо?

Да не би император Путин да не разрешава?

Нали таковата - уж деморация, народовластие, и всенародна либоф има у бленуваната Русия?

Su38

Щото имаше референдум преди последния, струва ми се. Затова пита Параграфа...

А сега е разрешено, но никой не иска да излиза от РФ. Като си спомним само какво беше, като влязоха...

Вова

Кое е разрешено,излизане на субект от РФ чрез референдум?

Ни за что...

Няма такова нещо. Забранено е със закон.

paragraph39

ИвКО,

/:/ Проектът Косово, що па да не? Не може на едни места да е възможен, а на други да не е.

..........................................................................................................................

В АО Косово-Сърбия НЯМАШЕ референдум за независимост и излизане от Сърбия!!!

А и на АО/административни области/ такъв референдум НЕ се полага- още повече, пък, на чисто етническа основа/албанци срещу сърби/!

П.П. Референдумът в Каталуния беше, фактически, за и против Монархия или Република! И понеже една държава НЕ може да бъде едновременно Монархия и Република, каталунците гласуваха "За!" Независима от Кралство Испания  Република Каталуния, а НЕ за независимо от Кралство Испания Кралство Каталуния! Т.е., само привидно референдумат в Каталуния беше/така манипулативно го представяха "правилните" медии и сили/ за "сепаратизъм" на етническа основа! А ставаше въпрос за независима от Кралство Испания новосъздадена Република Каталуния! Впрочем, Испания е била на два пъти и Република- и с помощта на каталунците и с пролята тяхна кръв / по време на Гражданската война в Испания през 1936 г./! Последно Испания стана след това отново кралство/каквото е и сега/- по заповед и с военната сила на диктатора ген. Франко и на Хитлер, които победиха Републиканската армия на Република Испания през Гражданската война там през 1936 г.!!!

Вова

ВзЕми да прочетеш нещо за историята на Каталуния . ВзЕми да прочетеш как се е създавала Испания... Че с тоя словесен "понос" нищо не казваш, само се пънеш.

Калорифер

Тук във форума сигурно още има някои, които си спомнят времената на "Работническо Дело" и другите прекрасни образци на обективната журналистика. Тогава Рейгън беше второстепенен холивудски актьор, Татчър беше империалистка до мозъка на костите си, лишена от каквато и да е човещина, а Кол - затъпял от преяждане с кисело зеле и наденици консерватор. И светът, който те олицетворяваха, щеше да се срути всеки момент.
Пък каква стана тя?
Та не знам защо сега всичко това ми напомня онези времена. Тръмповците и Джонсъновците пак пречат на прогресивното човечество.
Ама де да видим.

Muktata
снимка на Muktata
Тъпотии на търкалета. Тачър беше и си остана един абсолютен кютюк , безчувствен пън , и безкрайно антипатична и мразена ТУК на ЗАПАД. Още си спомняме всенародните празненства песни и танци сред мнозинството британци , когато пукна. А извън Кралството образът й е бил също така противен и обект на подигравки . Във Франция един от най-известните изпълнители от 70-те , та до днес Renaud , я подигра по начин , покойто цялата соц пропаганда не успя https://www.youtube.com/watch?v=v28HCO71AxQ Набийте си го в главата Тачър е била мразена на Запад от огромното мнозинство хора , оставила е само неприязнени спомени , на Острова е разбила хиляди човешки съдби. Премер за политик-катил.
Калорифер

Политик-катил - избрана за лидер на партия и след това повече от 10г министър-председател.
Ти сигурен ли си, че говорим за една и съща Татчър?

paragraph39

КАРА КОЛЬО,

/:/ ? Пара, вярно ли, че вече не може да се направи референдум в Крим? А? И защо?

........................................................................................................................

НЕ, не е вярно! Лъжа е!

Даже имаше предложение до Запада/разбирай САЩ, НАТО и "пуделите"/- да се повтори референдума от 2014 г.!- но Запада оглушително замълча ! Той си знае защо/ и аз знам!/!

Кара Колю

" НЕ, не е вярно! Лъжа е! "

Ъхъ... лъжа... ама не на Конституцията на РФ, а на някой друг!

P.S. Няма да ти давам линк. Давал съм тук поне десетина пъти

P.P.S. От тук нататък излизане от РФ само "с краката напред"... Щото е първо - Русия... и второ - демокрация

paragraph39

КАЛОРИФЕР,

Само да /ти/ припомня, че ГФР тогава АНЕКСИРА/ без референдум/ ГДР!

Същото стана после/ 2007 г./ и с НЕнародната след 1989 г. "демократична" Република България- ЕС я анексира/без референдум!/!

Слава Богу, поради наивност, самоувереност или друго, но тогавашният/2016 г./ британски премиер Дейвид Камерън позволи и насрочи Референдум за излизане на Великобринаия от ЕС- и това излизане, благодарение на този референдум, вече става факт, май?!

Кара Колю

"КАЛОРИФЕР,

Само да /ти/ припомня, че ГФР тогава АНЕКСИРА/ без референдум/ ГДР!"

И тук послъгваш. ГФР не "анексира" ГДР, а я купи от СССР. Защото тогава ГДР беше "собственост" на СССР. Както и България впрочем... ?

Калорифер

@Кара Колю -

И по-точно казано - СССР сложи ГДР на тезгяха, щото сесесерейските панталонки съвсем се протриха, а джобчетата им се оказаха едни големи дупки.

Яна

И което е най-смешно в случая, че сега гражданите на бившото ГФР се оплакват от сделката(били излъгани за качествата на придобивката), а тези на от бившото ГДР се оплакват, че ги таксуват като бедни роднини, навлеци на общата трапеза. Та както е казано, внимавай какво си пожелаваш.?

Invisible

   А пък руснаците се хапят по гъза, че много евтино са продали ГДР-то.

Доц.Трътлев

A за БГ-то колко са искали руснаците, за колко са го шитнали и на кого?  По пазарна цена или по втория начин? За ГДР-то знаем.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш