facebook
twitter

Горещи новини

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Това е фантастичен избор и знак за борбата с корупцията в Европа, заяви лидерът на европейските "Зелени" Ска Келер
7178
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на Европейския съюз от посланиците на страните от ЕС, предаде БГНЕС. Тя остана единственият кандидат за поста, след като Франция оттегли подкрепата си за своя кандидат и подкрепи румънската прокурорка. Преди това Кьовеши ръководеше антикорупционната прокуратура на Румъния. Нейният избор беше определен като "фантастичен" от Ска Келер. "Това е ясен знак за борбата срещу корупцията в Европа. Поздравления!", написа лидерът на европейските "Зелени" в профила си в Туитър. Eвродепутатът от групата на „Зелените/Европейски свободен алианс“ Саския Брикмон припомни, че ролята на европейския главен прокурор е ключова в борбата с измамите и с корупцията в Евросъюза и ще бъде укрепена от опита и решимостта на Кьовеши, която е постигнала значими резултати като директор на управлението за борба с корупцията в Румъния въпреки опитите на социалистическото правителство за намеса в работата ѝ. „Днешното решение е реабилитация за Кьовеши и удар в лицето на румънското правителство, което я уволни и подложи на гонения“, заявява Брикмон.

Бившият антикорупционен прокурор на Румъния  е получила подкрепата на 17 от 23-те страни, които се присъединиха към европейската прокуратура. Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. Според него е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Европейският парламент вече определи избора си за Лаура Кьовеши, евродепутатите два пъти гласуваха в нейна полза. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори. Очаква се следващ кръг преговори на 24 септември.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления против бюджета на ЕС, например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година тя обаче бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското правителство, което председателстваше Съвета на ЕС през първата половина от годината, активно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, така и чрез съдебни обвинения и разпити за антикорупционната ѝ дейност. Отчасти заради съпротивата на Букурещ през февруари правителствата на ЕС посочиха Жан-Франсоа Бонер от Франция за своя предпочитан кандидат за европейски главен прокурор. По-късно същия месец обаче членовете на Европейския парламент избраха Кьовеши, поставяйки началото на продължителен застой в разговорите със Съвета на ЕС (обединяващ държавите членки), тъй като постът не може да бъде запълнен, докато двете институции не стигнат до споразумение.

Изглеждаше, че спорът ще продължи дълго време, след като няколко кръга преговори се провалиха. През юли обаче Франция промени позицията си и подкрепи Кьовеши.

48

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев се включва в дебатите за евростратегия срещу корупцията

03.12.2019

325 7
Кьовеши погва измамите с еврофондове от понеделник

30.10.2019

267
ЕК приветства избора на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

25.09.2019

748 5

Коментари

Страници

Rattrack

Една добра новина!! Гешев сигурно много ще се зарадва.

 

 

 

slavabg

За гешоф не знам, те не случайно са го избрали леко флегматичен... ама предшественикът му дали ще има време да си събере куфарите? 

Джиджи

Заедно толкова много други – най–вече у нас  и при бракята рОмънци!!! 👏

 

Лаура – 💞👊👍

slavabg

бай цаца току що получи трепер 😆

Джиджи

😂👌

Aniki

Надявам се някой да качи кръвно 

Джиджи

Нема начин да не качи ... 😋😍🔥

Forza NATO

Здраве и успех желаем! 👍

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Абе що не Му ги пускат една по една!

 

На Силвия не успя да запуши устата.

 

Ето, и на Мая дипломИТЕ -- честни излязоха:

https://www.168chasa.bg/article/7656326

 

Посланикът Му изневери и ходи на крак на Корнелия. . .

Диагностик

Признавам, че съм бил подведен!

Извинявам се на адвокат Мая Божидарова!

Пожелавам й успешно да достигне второто място при изборите.

JollyRoger's

В шкембеджииницата до "Кошарите" раздават топла супа на адептите Му. Не забравяй да я охлажда орално, обаче, че нЕма да има кой да пуска препечата на кумицата Му Арнаутова...🎃🎃🎃

торбаЛан

Че кой е оспорвал правната диплома на Мая Общата от УНСС? Е, не е като да е завършила Софийския, ама дипломата си е диплома. И по-упаднали печатници на дипломи има.

JollyRoger's

Ма, никой! Само аверът ти от ПИС се скъсА да простира чаршафи от кумицата Му Арнаутова...🎃🎃🎃

И да - Ге-Шеф има диплома от СУ, ама така беше едно време в Магнаурската школа... 🐑🐑🐑

Solace

Тоя с диагнозите го мислех за пик-ливия нидялку, а той да не вземе люлинския куку антонтодоров да се окаже? Все тая де, менталното развитие е спряло нейде доста назад в годините...

Звън®
снимка на Звън®

Големи кошутени очи, дирещи облаци в небето, сочни устни, събрани в готовност за ... Ах! Ще я пуснат да поджавка. Рядко системата приема да бъде наказателно пенетрирана от тяло, отгледано от самата система. Но винаги е приятно за тълпата да усети приятния гъдел от очкването за възмездие и справедливодст, пък било дори и само умела имитация на този акт. Тази роля ще бъде поверена Лаура - Дафинка. Свирките, които тя ще направи ще са осем пъти повече, отколкото подгонените от нея маскари като Тиквоний I Хипертоник и ококорения дебелак Сотир. На втората година от прокурорстването си Кьовеши ще получи Оскар за прокурорско тяло и ще премине във филмовата индустрия. Зрителите ще я запомнят с порно-мелодрамата "Прокурорката от Мулен Руж" с режисьор Явор Тесногърдев. В нея тя ще изграе ролята на градска прокурорка от Люлин, командирована в Париж за борба с корупцията и прибиране на кестеновата реколта. Във филма тя ще се люби не със седем, както е приказките, а с девет джуджета - всичките прокурори и съдии, известни със своята корумпираност и развратност. Накрая прокурорката ги избива до един, използвайки своето безотказно оръжие - изключително извратен секс, доминиран от създадената от нея специална смъртоностна поза "Лентата на Мьобиус". Ролята на едно е джуджетата ще играе от Иван Гешев - главен прокурор и възпитаник на Театралната работилница на МВР. За да участва във филма той ще се подложи на специална операция за удължаване на пениса с 25 см. Зрителите на филма ще се убедят, че неговото прокурорско естество е достигнало цели 29 см.

slavabg

Кьовеши е известна със своята неподкупност и професионализъм, щом са я допуснали, значи е взето решение за промяна на вътрешния ред в ЕС 😁 каквото беше - беше, повече няма да бъде...

 

Никой няма да посмее да я притиска или влияе! 

аман бе

Ще ми се да вярвам, ама пусто досегашният ми жизнен опит не го позволява...😟

 

ПП Не напразно е казано "На малко прасе и на нов началник..."

сталкер пустиняк

С нетърпение очаквам дитирамбите на тиквата за избора на Кьовеши!

 

Banshee
снимка на Banshee

Някой знае ли какви начини има главният прокурор на Европейския съюз да контролира прокурора Гешев, примерно? 

Шчекн-Итрч

Да. Никакви.

маняна
снимка на маняна

Бок - високо, цар - далеко.

LEFT

Румънското правителство деиства по Балкански -подобно на нашето при избора на председател на ООН. Хак им е сега!

сталкер пустиняк

Разликата е, че румънците имат европрокурор, докато ние нямаме генсек на ООН. 

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Боко Кьовеши не го лови.

Тук е нужен Сретан.

Но засега американците го пазят, Бойко, не Сретан.

kaily
снимка на kaily

Честито и да не забрави корените си и комшиите си.

Джиджи

Доколкото я следя – откакто е изгряла на хоризонта! – мисля, че НЯМА ... 💓

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

След оповестяването на тъз кощунствена новина, край арменската църква е забелязан силно разтревожен подсмърчащ елемент, търсещ спешна среща с попа вътре. Докато чакал лелеяната аудиенция, въпросният спорел на глас със самия себе си, дали седемнайстия или осемнайстия  Му собствен дядо е бил ерменец. 

vetov

Кьовеши беша румънската специализирана прокурорка, натирена точно по причините, поради които ние сега не щем нашия специализиран за Главен.

аман бе

В Румъния вкараха ефективно "на топло" висши политици. Можеш ли да посочиш нещо подобно в България?

JollyRoger's

Колхозният кючек на Светиня Му (ака Уахабитната Подлога) е на приключване...🎃🎃🎃

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×