facebook
twitter

Горещи новини

Изтребителите Ф-16 ще бъдат купени с пари от резерва

Каракачанов: Окончателните преговори се очакват до края на идната седмица
4090
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, нужна за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, където участва в Европейския съвет.

Одобрената от Народното събрание цена, която България да плати за изтребителите, беше 1.8 млрд. лв. В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена. Снощи се разбра, че офертата на САЩ за самолетите е за 2.2 млрд. лв.

"В момента военното министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", обяви Борисов.

Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента. България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане според финансовия министър Владислав Горанов. Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на F-16 наведнъж. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти заявява, че максималната сума, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв.

В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем изтребителя F-16, съобщи Каракачанов по време на парламентарния контрол в петък. Според него преговорите за новите самолети продължават по график. Единствено може да има забавяне заради кадровите промени в американската администрация. Военният ни министър очаква среща с американския секретар по отбрана още следващата седмица, ако няма промяна.

Заради разликата в планираната и исканата цена Министерството на финансите вече изненадващо пусна на вътрешния пазар две емисии държавни ценни книжа за общо 400 милиона лева. На аукционите в сряда бяха пласирани 300 милиона лева от тях. Министерството обаче има право да проведе допълнителни търгове за останалите книжа. Според заложените текстове в държавния бюджет максималният дълг, който държавата може да поеме, е до 1 милиард лева, но само на вътрешния пазар. 

Ключови думи:

Ф-16, пари, резерв
67

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китай отпусна 10 000 т свинско от резерва заради чумата

19.09.2019

90
Ердоган пуска бежанците към Европа, ако не получи още пари

14.09.2019

1798 23
БАН и СУ ще получат 23 млн. лв. за научен център

Коментари

Страници

Sapienti_sat

ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", обяви Борисов.

 

Казва се "в нотариата", но г-н Борисов е научил по-лесната дума със същото значение, по български - "парламент".  Думите са със същото звучене и на английски или "so-so". 🐾

 

Хулиган

 А защо за по-лесно не източите пак Здравната каса или Сребърния фонд?

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svi...

Пиркс
снимка на Пиркс

Ощепо-лесно е да събираме капачки.

Интервал

Хулиган, мисля, че плащането на самолетите от друго, изобщо не означава, че посочените от вас Здравна каса или Сребърния фонд няма да бъдат опапани. Според мен, сега са в период на опапване и доброзорните допълнителни пенсии.

mr_self_destruct

Правилно, излишъка е за усвояване от наши хора👍

ThePal
снимка на ThePal

 България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане според финансовия министър Владислав Горанов. 

Всъщност договаряме ли изобщо нещо и какво е то ? 

Доц.Трътлев

Според него преговорите за новите самолети продължават по график. 

 

Sapienti_sat

"Нарушават се принципите на парламентаризма. Има категорично решение на парламента със 7 задължителни изисквания, 4 от които се нарушават от настоящата оферта", обяви пък Валери Симеонов. Според него това решение няма да обезпечи суверенитета на въздушното ни пространство и е по-ефикасно защитим небето си само със зенитни ракетни установки с наземно базиране."Считаме, че когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно за една държава. Списаревски би се обърнал в гроба.", патетично завърши лидерът на НФСБ.

 

😂😂😂😂

Утринен зов

Но за сметка това ще влезем в историята като идиотите, дали най-много пари за закупуване на стар модел самолет.

bilbotorbins

Нали имало три милиарда лева излишък в хазната?! До края на година ще се съберат още толкова. Защо резерва?

3biri

Резервът е мястото, където се съхраняват всички излишъци, всички изтеглени заеми и от където се погасяват всички дефицити и заеми.

Т.е. през деня трупкаш, трупкаш излишъци ивечерта тадъф, тадъф излишъкът отива в резерва!😂

Wolf ACE

За тоя уникален клоун нищо няма значение - тва "нотариати", резерв, ала-бала - квот Той се сети - това е!

Толкова ли няма някой да го озапти - то и в монархия не се творят простотии по такъв начин!

👹

Stern

Президентът напомни на Баце, че правителството Му е декларирало, че самолетите няма да струват много над предвидените 1,8 млрд. (сега са "само" с 22% по-скъпи, като не се знае дали сумата е с ДДС), че ще се плаща разсрочено и че ще има офсет.

Баце защо мълчи и не се репчи, както обикновено?

mini96

И що ги рупахме жабетата?Рамка с изисквания,крайна сума и прочие!Грипен и Рифал за декори и накрая най-неизгодната зделка!Ми направо да бяха седнали на бутилка Джак и да си стискат ръцета за комисиони и други подробности,а нотариата ще озакони всичко което Той поиска!Защо се обявяват конкурси с някакви правила които никой не е мислил да спазва! И най тъпото във всичко това е ,че ние накрая ще плащаме!

Интервал

Ми Банкянския Вожд плаща за магистрали, училища, болници, стадиони, детски градини... Време е и ние да платим за нещо! Позицията "пудели" вече не е безплатна. :)

ефрейтора

Придобиването на Ф16 не е търговска сделка а стратегически избор. Именно затова трябва да го направим и именно затова съпротивата е толкова голяма!

Интервал

Тогава защо беше нужно това цялото театро с гласуване на закони, бюджети, търгове, конкурси, екскурзии за милиони на всякакви безхаберни чиновници по западни държави, че да гледат представяния на самолети... Да си го бяха заявили ясно и отчетливо в началото!
Така поне, нямаше да кипи безсмислена и скъпа дейност в продължение на години, както и примитивен театър/цирк по медиите.

bay Dragan

Ефрейторе,

сега да уточним и противника по който ще думкат Ф-ките.

Salvatore

Противник е всеки, който нападне България или някоя от другите страни от НАТО. Ако Русия, или по-точно управляващата я неофашистка клика се окаже достатъчно глупава, за да направи нещо такова, толкова по-зле за нея. Както знаем от историята ни, няма да е за първи път да бием руснаци:

 

„КАВАЛЕРИСТИ, БОГ МИ Е СВИДЕТЕЛ, ЧЕ СЪМ ПРИЗНАТЕЛЕН НА РУСИЯ ЗАДЕТО НИ ОСВОБОДИ. НО КАКВО ТЪРСЯТ СЕГА КАЗАЦИТЕ В НАШАТА ДОБРУДЖА? ЩЕ ГИ БИЕМ И ПРОГОНИМ КАКТО ВСЕКИ ВРАГ, КОЙТО ПРЕЧИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!”

Compay
снимка на Compay
Разбира се , точно така е. Това е стратегически избор и Ф 16 е грешният стратегически избор . АНТИ-европейският избор. Но ние сме свикнали , и в първата световна , и Тристранния пакт ... все грешни избори. Няма да е сефте.
Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Г-н Борисов, за ваше сведение, ако не знаете, да знаете, резерва е незаконен !

Вие сте пожарникар, затова питайте икономистите, около вас бъка от икономисти.

dissidentbg

Цената скочи с 28 милиона долара за самолет. Някои за толкова купуват един самолет. Не се знае доколко още ще скочи, но важното е да се плати предварително, за да могат америкаците да си построят завода.

 

Същото е и с втечненият газ. Всеки трябва да си плаща на господарите. Цените не са важни.

ефрейтора

В съвременния свят е така. Още повече при Тръмп. За Путин-да не говорим.

dissidentbg

В Държавен резерв НЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ пари.

Както сочат много форумци, по-горе, Бойко няма представа за какво говори. Може да се гадае, че става дума за някакви излишъци. Но никоя държава НЯМА такива излишъци,  че да купи скъпи-прескъпи самолети.

 

"В системата на държавния резерв се съхраняват следните основни запаси-горива; химикали; хранителни стоки; черни и цветни метали; резервни части; дървен материал и хартия; лекарствени средства, болнично и санитарно имущество, апаратури и инструментариум."

Sapienti_sat

А резервен ум, няма ли? 🐒

Яна

Явно става въпрос за фискалния резерв на БНБ. Но ББ действително няма представа явно, а и мението на местната публика не го интересува. Но тъй като това са нашите пари би следвало да си спомним скандалните действия на първия министър на финансите на ОПГ-то - "незабравимия и непрежалим" Симеон Дянков. Този "титан" на икономическата мисъл и администкративната далавера де факто одържави "Сребърния фонд" (създаден за подкрепа на пенсионната система) и големия резерв на НЗОК в БНБ. От 2010г. ОПГ-то харчи нашите пари, натрупани в тези два фонда до тогава, а и следващите постъпления, както намери за добре в нарушение на всички закони.(е може би не всички; част от тях май ги попромениха, че започнаха дела, но това са подробности.) Сега с парите за пенсии и здраве ще платим за "стратегическия избор" според едно писание във форума. Да ни е честито великото безгръбначно решение на вожда и учителя; бийте чела и се чуствайте щастливи, че са ви ......

Доц.Трътлев

А резервен ум, няма ли?

Не е нужен. Акъл море, глава шамандура.

танас

За тлъстите комисионни на всичко са готови и то незабавно!

Starboard

И иранският шах беше взел комисион за 80 Ф-14 Томкет, преди години - един получиха и после май го върнаха

Backspacer

Да бъдем коректни. По това, което чета, Борисов е казал - "резерва". Не е уточнил държавен или фискален. Но не съм слушал изказването му.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×