Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изтребителите Ф-16 ще бъдат купени с пари от резерва

Каракачанов: Окончателните преговори се очакват до края на идната седмица

21 Юни 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, нужна за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, където участва в Европейския съвет.

Одобрената от Народното събрание цена, която България да плати за изтребителите, беше 1.8 млрд. лв. В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена. Снощи се разбра, че офертата на САЩ за самолетите е за 2.2 млрд. лв.

"В момента военното министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", обяви Борисов.

Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента. България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане според финансовия министър Владислав Горанов. Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на F-16 наведнъж. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти заявява, че максималната сума, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв.

В края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем изтребителя F-16, съобщи Каракачанов по време на парламентарния контрол в петък. Според него преговорите за новите самолети продължават по график. Единствено може да има забавяне заради кадровите промени в американската администрация. Военният ни министър очаква среща с американския секретар по отбрана още следващата седмица, ако няма промяна.

Заради разликата в планираната и исканата цена Министерството на финансите вече изненадващо пусна на вътрешния пазар две емисии държавни ценни книжа за общо 400 милиона лева. На аукционите в сряда бяха пласирани 300 милиона лева от тях. Министерството обаче има право да проведе допълнителни търгове за останалите книжа. Според заложените текстове в държавния бюджет максималният дълг, който държавата може да поеме, е до 1 милиард лева, но само на вътрешния пазар. 

Ключови думи:

Ф-16, пари, резерв

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?