Медия без
политическа реклама

Иван Костов: Нямам сили за днешната политика

Не се гордея с валутния борд, признава бившият премиер

11 Апр. 2019
Снимка: Архив

Нямам сили за днешната политика, продължавам да упорствам за своите убеждения и за начина, по който виждам прехода. Това каза пред бТВ Иван Костов.

Тази вечер бившият премиер ще представи книгата си „Свидетелства за прехода”. Според него книгата ще разсърди посткомунистическото общество – хората, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат прехода.

Приватизацията беше едно голямо разочарование, заяви Костов. Надявам се, че вече хората разбират какво означава една фирма да натрупа огромни задължения, които не може да върне.

Мафията се роди от контрабандата. Тя беше спорт във всички европейски страни, тя се извършваше по старите канали на Държавна сигурност. Това бяха първите големи натрупвания на пари, каза още Костов и продължи: "По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир".

Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше, каза той.

Иван Костов призна, че не се гордее с въвеждането на валутния борд и е един от тези, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Той разясни, че Европейската централна банка освен макроикономическата стабилност в момента преследва като втора своя най-главна цел една предварително зададена инфлация от 2% на територията на ЕС. БНБ никога не може да си постави такава цел, смята Костов.

Много малко известно е в България, че според Freedom House в сравнение с 2008 година в момента демокрацията в България е в упадък, в отстъпление. Ние сме в регрес, заяви бившият премиер. На въпрос това ли е оценката му за управлението на Бойко Борисов, Костов бе категоричен: "Да, това ми е оценката за днес".

Ключови думи:

Иван Костов

Още по темата