Медия без
политическа реклама

Интерпол: Светът е заплашен от нова вълна на тероризъм

20 Дек. 2018
БГНЕС

Много страни по света са заплашени от втора вълна на ислямския тероризъм. Това обяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок, предаде БГНЕС. Тази ситуация може да се определи като „Ислямска държава 2“, добави той.

Помагачите на терористите излежават кратки присъди, защото техните обвинения не са обвързани с конкретни нападения, отбеляза Юрген Щок. По думите му поколението на бившите привърженици на тероризма „след няколко години ще излезе на свобода“. Въпреки че джихадистката групировка беше победена в географски план, нейните привърженици се опитаха да се прехвърлят в други региони по света, например, в Югоизточна Азия или Африка, предупреждава той.

Според генералния секретар на Интерпол затворите продължават да играят важна роля за формирането на радикалната идеология. Щок даде за пример декемврийското въоръжено нападение срещу коледния базар в Страсбург, в резултат на което загинаха петима души. Извършителят, 29-годишният френски гражданин от арабски произход Шериф Шекат, беше убит на 13 декември, два дни след кървавото си злодеяние. По-рано той е бил заподозрян и 27 пъти е привличан под отговорност за различни престъпления във Франция, Германия и Швейцария. През 2017 г. е депортиран от Германия във Франция. По време на престоя си в затвора Шекат е отделял голямо внимание на религията и е бил заподозрян, че е привърженик на радикални ислямистки идеи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Интерпол, тероризъм

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?