Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хората с COVID-19 в болница наближават 10 000

Британският вариант доминира в почти цялата страна, в София е 94.1%

29 Март 2021Обновена

Хоспитализациите на пациенти с COVID-19 доближават невероятните 10 000. В момента в болница с усложнения от коронавирусна инфекция се лекуват 9839 души, от които 773 са в интензивни отделения. Починалите за изминалото денонощие са 60, а 457 са излекувани. Процентът на положителните проби за Covid-19 е висок - 24%, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Установени са 983 нови случая на коронавирус при направени 4094 теста. За сравнение с предходното денонощие този процент беше 21. През почивните дни обаче е обичайно положителните проби да са повече, тъй като хората търсят тест само в наистина належащ случай.

Най-много са новозаразените в столицата - над 300, следват Варна с 91 и Бургас с 89. В почти цялата страна британският вариант е превзел 100% от разпространението, показват днешни данни на Националния център по заразни и паразитни болести. При целогеномно секвениране от ново поколение на 134 клинични материала за SARS-Cov-2, НЦЗПБ установи, че най-разпространен е британският вариант на вируса - 125 проби (93.3%). В София от този тип са 32 проби (94.1%), в Пазарджик - 23 (100%), в Пловдив - 19 (100%), в Софийска област - 14 (100%), в Габрово - 6 (60%), в Монтана - 10 (100%), в Смолян - 7 (77.8%), в Благоевград - 5 (100%), в Ловеч и Плевен - по 3 (100%), във Велико Търново - 2 (100%), в Кюстендил - 1 (50%), съобщава центърът.

Проблемът с тези данни е, че центърът не обявява как подбира пробите за секвениране и дали те са представителна извадка или поне дали са подбрани на случаен принцип. В началото бе обявено, че за британски вариант се изследват само съмнителни проби - на хора, пътували във Великобритания или контактували с хора, пребивавали там. При това положение е повече от очаквано над 90% от тестовете да показват именно този вариант на вируса.

 

ВАКСИНИ И КОРИДОРИ

За последното денонощие у нас са поставени 2383 дози ваксини. 88 214 души са хората, които са ваксинирани с по две дози. Днес в България се очаква да пристигнат още 31 590 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер”.

"Пирогов" пуска зелен коридор за ваксинация с "АстраЗенека" до края на март. Между 9 и 17 ч. ще работят четири пункта, без предварително записване, съобщава БНТ.

Имунизациите ще са достъпни за всички, без значение дали попадат в действащите фази от Националния ваксинационен план. Зелен коридор за ваксинация ще има в във ВМА днес. Всички желаещи, без записани часове в Националната здравно-информационна система, могат да се имунизират от 8 до 18 ч.

ПРОВЕРКА 

Изнесената информация за отказан достъп до лечение на починала след усложнения от COVID-19 родилка в Бургас не отговаря на истината. Жената сама е отхвърлила становището на двама прегледали я специалисти - лекар в триажа и гинеколог, който са настояли да постъпи в болница и е отказала. Два дни по-късно състоянието й силно се е влошило и се е наложил спешен прием, както и израждане на бебето. Жената по-късно е починала от усложненията. На жената са приложени всички лечения, включително ремдесивир и кръвна плазма, но не са помогнали. Детето е настанено в неонатоложия и е в стабилно състояние. Жената се е грижела за болната си майка в къщи, преди състоянието й да се влоши. В болницата е разпоредена вътрешна проверка за уточняване на всички обстоятелства по случая, съобщава БНР. 

 

28 ЗАТВОРНИЦИ С КОВИД 19 В БУРГАС

28 лишени от свобода са се заразили с коронавирус в Бургаския затвор през последните три месеца. Това са установили експерти от Главната дирекция “Изпълнение на наказанията“ при проверка, разпоредена от министъра на правосъдието. Те са установили, че в затвора са осигурени всички профилактични и противоепидемични мерки

Общопрактикуващ лекар, двама медицински фелдшери и две медицински сестри се грижат за болните от коронавирус в Бургаския затвор. Те са настанени за лечение в Медицинския център към затвора.  18 от лишените от свобода са излекувани и към момента настанените за лечение са 10 души, а едно лице е хоспитализирано в болница. 

Всички диагностицирани с Covid-19 са изолирани за срок от 14 дни. Назначена им е терапия, която се следи от медицинските специалисти. Контактните лица пък са изолирани в самостоятелни помещения. 

Проверката е установила, че в Бургаския затвор се спазват всички противоепидемични мерки, твърди МП.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?