Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Германия на 8 души са инжектирани наведнъж по 5 дози ваксина

28 Дек. 2020
ВМА

На осем служители в старчески дом Германия са инжектирани случайно по пет дози ваксина за COVID-19, но засега не страдат от сериозни вредни ефекти. Това признаха местните власти, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Седемте жени и един мъж на възраст между 38 и 54 години са работели в дом за пенсионери в град Щралзунд в североизточна Германия и са сред първите, които получават ваксината на Pfizer-BioNTech за COVID-19, която Германия започна да използва през уикенда.

Но когато са били ваксинирани в неделя, на всеки е била инжектирана наведнъж петкратна доза, каза Щефан Керт, администраторът на района, където се намира домът. 

Осемте служители веднага бяха уведомени за грешката, каза Керт. Четирима бяха приети в болница за наблюдение с леки грипоподобни симптоми, докато останалите бяха изпратени вкъщи, допълни той.

"Дълбоко съжалявам за този инцидент", каза Керт. По думите му случаят е единичен и става въпрос за човешка грешка. "Надявам се, че всички засегнати да не страдат от сериозни странични ефекти", каза той.

Преди стартирането на кампанията по имунизирането в няколко европейски държави през почивните дни, германската компания BioNTech заяви, че по време на опитите са инжектирани по-големи от нормалните дози без сериозни странични ефекти. Ваксината, създадена за по-малко от година и проектирана да се прилага с две инжектирания, се доставя във флакони, всеки от които съдържа пет дози.

Още по темата