facebook
twitter

Горещи новини

"Фолксваген" е пред решение да построи завода си в Турция

6678
EPA/BGNES

„Фолксваген“, най-вероятно, ще построи новия си автомобилен завод в турския град Измир, съобщава водещото германско бизнес издание „Ханделсблат“.

По информация на вестника, изборът на стратегическия екип на автомобилния концерн, най-вероятно, ще се спре върху Турция, но все още предстои да бъдат разгледани допълнителни фактори, преди да се вземе окончателно решение.

Стратегическите експерти на концерна „Фолксваген” имат за задача да предложат място за изграждане на нов завод. Основните изисквания са той да бъде построен в държава с ниски заплати и добри търговски възможности. Унгария и Полша са зачеркнати бързо от списъка - заради високите заплати, и в него остават Румъния, Сърбия, България и Турция.

По предварителна информация, окончателният избор ще бъде Турция. Независимо че политическата обстановка в държавата е усложнена, върху решението на експертите са повлияли няколко фактора:

Финанси – Правителството в Анкара има готовност да инвестира няколкостотин милиона за изграждането на нов автомобилен завод, най-вероятно в град Измир. Сумата би покрила голяма част от планираните инвестиционни разходи, изчислени на 1,3 млрд. евро.

Подобно финансово предложение Турция може лесно да се конкурира с България, чието правителство рекламира в полза на изграждането на завод на нейна територия. Смята се, че като член на ЕС България може да даде до известна степен правни гаранции.

Турция е много добър пазар за модела „Пасат”, а турското правителство би могло да го използва за служебни нужди.

Политика – Мениджмънтът на „Фолксваген” е взел предвид факта, че много европейски концерни се въздържат от инвестиции в Турция заради личността на президента Реджеп Ердоган. Очаква се решението за построяване на завод там да бъде критикувано и това да нанесе удари върху имиджа на компанията, но последната дума ще имат рамковите условия, които Турция ще предостави. Според някои германски политици, допълнително сближаване на икономическите отношения между Германия и Турция би имало положителен резултат.

От централата на „Фолксваген” във Волфсбург допълват, че е напълно реална възможността решението за Турция да бъде подкрепено и от федералното правителство. От Берлин до момента няма възражения срещу изграждането на автомобилен завод на „Фолксваген” в Турция. Смята се, че подобна инвестиция би изиграла положителна роля върху вземащите политически решения фактори в Турция.

Окончателното решение трябва да бъде взето до средата на юли. /БГНЕС

Ключови думи:

VW, завод, Турция, България
86

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е шеста по трафик на хора в Европа

04.04.2020

568 3
Народ сме, а не мърша!

03.04.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

5869 18
Болните от коронавирус по света вече са над милион

02.04.2020

Обновена

9569 75

Коментари

Страници

кукер

Някой изненадан?

Sapienti_sat

Бялата крава! Бикът пак "покри" пъстрата. ?

volog2

Заплатите са по-ниски там след девалецията и имат по-голям вътешен пазар, ако износът не потръгне. Плюс стотици милиони долари финансова помощ.

По-добре че се разкара това чудо. Щеше да бъде като Кремиковци за нашата малка страна - големи ресурси за едно нищо. 

ЗТБХЦ

ако износът не потръгне

И "Фолксваген", и "Шкода"  нямат никакви проблеми с продажбите, дори не могат да отговорят на търсенето. Те затова и изграждат този нов завод.

ЗИП
снимка на ЗИП

Няма как да има изненадани.

 

Слушах преди дни разговори с деца за  матурите. Едно не чух да изрази някаква симпатия към математиката !

 

Къв завод, ква нация техническа,  кви пет лева......

 

:)

 

 

сталкер пустиняк

Щото в заводите на WV работят все спечелили олимпиади по математика.

Явно файда от ЕС няма  - продължават да си гледат интереса без никаква политика. Политиката остава за такива като нас. 

ThePal
снимка на ThePal

Да се махат ! Ние чакаме БиеМдабълЮ. Лично Баце ги покани и сигур няма да откажат. Иначе остават без кабели !

Доц.Трътлев

И без лазерни лъчи за фаровете. 

SINDBAD

няма ли сме пари!! А самальотите за 2 милиарда долара и отгоре??? А онайлоненото оборудване под сайванти в Белене дор 3 милиарда лева, платени чинно и почтено???

 

тука турците се пъчат за няколко стотин милиона и евтина работна ръка!! Нищо не може да спре Боко Меркелски, той пък като нищо ще засили, че вие само елате, без пари ще ги правим пустите им возила!!

bay Dragan

Мамка му на ЕС!

И на корупцията и контрабандата Му !

Тринити

Поврага!Толкоз долен и кален номер да Му извъртят!Зад гърба Му!И то люде дет са му фройндове и аркадаши!Колко пъти цалива Ангела!?Ами тя любовница да Му беше,нямаше толкоз да я мляска!Ами Бай Реджеп?!На него и мустак и ръка му цалива(злите езици говорят и друго!) и ей го пак!Няма угодия!"Приятели",ли?!Пфу!

volog2

Хората си гледат интереса. 

По-евтини ли са заплатите в Турция? Да

Има ли над 10% безработица? Да

Има ли как да ги изнасят тези автомобили? Да. Че то всеки който ни знае БДЖто, щеше да му е ясно че няма как да превозва хиляди автомобили на месец. Нито през Белград, нито през Дунав Мост-2 нито пък до Бургас и от там на кораб през Босфора.

Има ли вече VW голям пазар в Турция без да произвежда? Да.

Ще му върнат ли над 1/3 от инвестицията в кеш и сигурно цялата с разни безплатни услуги? Да

 

а тези, които си мислят, че сме настъпили мотиката, както обикновено, да видят какво става със завода на Фиат в Сърбия. Заплати от 300 евро, наполовина празни линии и  производство само в рамките на субсидията от правителството. 

 

G0g0

Ей в 2 световни бяхме с тях, заради тях изгубихме толкова много сега едно заводче даже ни дават...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Щото в заводите на WV работят все спечелили олимпиади по математика.

Явно файда от ЕС няма  - продължават да си гледат интереса без никаква политика. Политиката остава за такива като нас. 

 

Извинете, но на какво отгоре да изберат България?

Файда от ЕС има, но ЕС няма файда от нас. Като взехме политическо  решение за изтребителите, кво даваме на ЕС, че и ЕС да има файда от нас? Нищо.

Тва първо.

Второ - турската държава инвестира в производство  и работни места. Ний чакаме някой да дойде да инвестира.

Трето - какви специалисти можем да предложим за това производство? Не е нужно да са печелили олимпиади по математика, но в Турция има индустрия, инженерните специалности се ценят и заплащат съответно, там имат опит в този вид производство и съответните кадри - със средно специално и висше образование.

Четвърто - къде предлагаше Борисов да се изгради заводът? Щото Измир е мощен индустриален център с население колкото 2 Софии, може да предложи и да привлече квалифицирана работна ръка, съпътстващи производства, транспортни връзки по море и суша. За вътрешния пазар да не говорим, но и пазарите в Близкият Изток са наблизо.

http://www.investinizmir.com/en/27696/Industrial-M...

 

 

 

Sine_metu

Пон., 24/06/2019 - 17:16 (нов)

Simplified Solu...

 

Файда от ЕС има, но ЕС няма файда от нас.

 

Миль пардон, но можеш ли да ми посочиш поне една файда от ЕС?

Понеже мога да те затрупам с факти за обратното

Solace

Без еврофондове икономиката ни щеше да стърже дъното с голи ръце. Сега го прави с лъжица, да речем. Тук-там някой инвестира в машини, в сграден фонд и т.н. 

Но, ако пречупим през призмата, че тея пари излизат от бюджета (който се пълни от всички), и се връщат по ОП (от които черпят малцина), за да се купуват машини, произведени предимно в ЕС - да, файдата е сериозно лимитирана...

hamer

Южен поток през България- нанай, АЕЦ Белене в България- почти нанай, автомобилен завод Фолксваген в България- нанай, обаче - Турски поток - ок, турска АЕЦ - ок, Фолскваген завод в Турция - ок.- Кой точно е в ЕС и кой извън него?

onzitam

Само да попитам! Някой знае ли как се работи в Турция и каква е производителността на един турси работник? 

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Кой точно е в ЕС и кой извън него?

 

Hamer, това няма никакво значение. Проектът е икономически, а не политически и съвсем хич благотворителен.

 

SINDBAD

Разбирам кое дразни БСП, тях ги мързи да ходят на работа, а аз в събота откривам два завода на най-големите компании в света. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Русе при откриването на новата производствена база на завода за автомобилни части на немския концерн "Вите Аутомотив", предаде "Фокус". По-рано днес той участва в церемонията по откриването на завод за каучукови, пластмасови и метални съединения за автомобилни спирачните системи в Кърджали.

 

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-32

 

сега разбрахте ли, защо Измир, а не България- щото БСП ГИ МЪРЗЯЛО да работят!!!

 с такива мързеливци и подривни структури удар ще получи бащицата!! 

 

Виж на турците им излезе хисапя верен! За пореден път!

 

 

 

ЗТБХЦ

Някой знае ли как се работи в Турция и каква е производителността на един турси работник? 

Не знам, обаче знам, че в заводите на "Шкода" в Чехия работят и доста българи.

И хората там са доволни от производителността им. Но дали тия, дето са останали в България, ще работят по същия начин, никой не може да гарантира.

Докато за Турция е сигурно, че ще намерят достатъчно квалифицирани и добросъвестни работници.

Solace

Костал бачкат с Арексим, даже искаха да купуват производството. И повечко от 300 евро дават, като гледах ОПР-то...

blue_fish

Негативизмът и липсата на самоуважение са две ужасни неща в България. А са още по-зле под статии като тази, имайки предвид, че всичко се чете от служители в посолствата. Ясно е, че имаме слаби страни, но винаги има и положителни неща. С всяка страна е така и никоя не е имала нещата на готово. И Господ за слезе от небето и да поиска да направи при нас райска градина, всички ще го наругаят и ще му кажат, че тук не става и където и да отиде, там ще е по-добре. Отгоре на всичко, като че ли има и известен нюанс на злорадство, на извратено удовлетворение, че ето - казах ли ви - работата няма да стане.
Ако искаш как да ти обяснят, че определена работа не може да стане - попитай някой българин. У нас нагласата е първо да ти обяснят как не може да стане, а едва след време, когато вече и късно и моментът е изтърван, леко почва мисленето в другата посока. Отвратен съм и се извинявам за откровението, но просто ми писна вече.
Конкретно за статията. Колко подобни статии срещахте през последната година? Първо заводът беше в Турция, после в Сърбия, после в България, после се цитира Вучич, как ще се бори да е в Сърбия, после "със сигурност" се реши за България, като щеше да бъде в Кремиковци, след това - край Пловдив, сега пак Турция. И ту ще произвежда Фолксваген, ту - Шкода, а сега пък конкретно - "Пасат"-и за турската администрация... Намирам, че едва ли могат да се взимат насериозно такива публикации, камо ли да се правят генерални изводи от тях.

Кара Колю

Що се чудиш? Чудумир ги е описал тия платени оплаквачки много хубаво:

Привършихме каменната зидария и донесоха желязната ограда. Оглежда я Тотьо Чушката, почуква я с бастуна си и пак ломоти:

— Хм, наредили едни голи железни пръти да стърчат като точилки нагоре. Че не можахте ей тук, на долния край или през средата, да извиете нещичко, да го изкривите като перце от опашката на юрдек, да ги поприхванете със скобички през средата, че да стане бабафинго и да заприлича на нещо? Простотия! Долна работа!

— Ще видим — упорства Чушката, — ще видим на какво ще заприлича. — И като помълча малко, пак измисли нещо: — Нова ограда, хубава градина, а читалищното здание вехто, изпокъртено. На гол корем, значи, чифте пищови.

— И него ще изкърпим и ще го боядисаме — отвърнах аз, като мислех, че вече съм го обезоръжил. До есен и него ще направим като ново.

 

— Аха, харчете, пилейте! И баба знае тъй. Нали не излиза от вашите джобове, нали с нашите левчета, дето ви ги даваме всеки месец, се разпореждате, може и главите си да боядисате, ама да знаете, че сметка се държи. Нека дойде годишното събрание да ви прегледаме тефтерите, че тогава ще видим! Тогава ще си поприказваме и ще видим кой е кум и кой сват!

И като плю на тротоара, забърза нервно към чаршията.

SINDBAD

по темата:

 Мнозина казват, че българите са черногледи и че една от причините е нарастващата бедност у нас. Изследването на "Галъп" обаче показва, че 52% от българите са доволни от заплатата си, а 30% не са. Това ни нарежда около средното за света. Глобалните резултати показват, че 49% от работещите по света удовлетворени от месечните си възнаграждения. Недоволните са 29 на сто. 

В същото време делът на българите, които са доволни от работата си е далеч по-висок - 70%. Оказва се, че страната ни е на трето място на Балканите по този показател. На първо място е Северна Македония, където 76 на сто са щастливи от това, което вършат, а на второ е Румъния. Най-недоволни по нашите ширини са сърбите. Позициите на 4-те държави са са същите и когато говорим за заплатата - в Румъния и в Северна Македония са по-доволни от нас.

 

те такива ПСЕВДО БРЪТВЕЖИ КАРАТ ХОРАТА да не вярват на управниците си!

 

щото да вярваш на такива брътвежи е все едно да не забелязваш защо младите ударно напускат България!

Stern

Освен всичко изброено, Турция няма задължение с прилагане на евро-регулации, относно държавната помощ.

А и от дълги години в Турция има автомобилостроене, ерго - специалисти.

Sine_metu

Пон., 24/06/2019 - 18:16 (нов)

blue_fish

Негативизмът и липсата на самоуважение са две ужасни неща в България.

 

Ах, кои били ужасните неща за България.

Че само за висшето образование на емигрантите сме дали над 20 милиарда - официални данни на МОН, - а останалите български обществени разходи, за да им ги подарим отчувани, са над 120 милиарда - е нищо.

Че обезлюдяваме с най- високите темпове в света - нищо.

Че селското ни стопанство намаля четири пъти заради ЕС политики - нищо.

Че в България не остана българска банка, а 16 от 17- те най- големи компании са чужди - нищо.

Че обучаваме хора, само за да ги подарим на чужденци - пак нищо.

Че не ни разрешиха и един национален проект - съвсем е нищо.

Че поради присъединяването ни към ЕС, БВП расте само в 12- те страни от Стара Европа, а у нас намалява - нищо.

Че разликата в доходите спрямо ЕС е по- голяма, отколкото при Живков - нищо

...

Всичко изброено и още много е цветенце, миризливо, чак вмирисано, а Ужасните Неща са „негативизмът“ и липсата на самоуважение. За последното си прав. Такова племе не заслужава и капка уважение

 

 

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Глупости на търкалета, ако Фолксваген все пак отиде в Турция, то това ще е само заради по-висока печалба. Малко или много, всяка страна в ЕС е скъпа.

blue_fish

Страната ни е такава, каквато ние си я направим. С отрицателна настройка нищо не става. Ако не искаме завод - няма да го има. 

ThePal
снимка на ThePal

Синият фиш, това което Безстрашният е казал, не е за казване , а за КРЕЩЕНЕ !

Спокойно блато, което скоро ще пресъхне :(

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×