Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Фолксваген" е пред решение да построи завода си в Турция

24 Юни 2019
EPA/BGNES

„Фолксваген“, най-вероятно, ще построи новия си автомобилен завод в турския град Измир, съобщава водещото германско бизнес издание „Ханделсблат“.

По информация на вестника, изборът на стратегическия екип на автомобилния концерн, най-вероятно, ще се спре върху Турция, но все още предстои да бъдат разгледани допълнителни фактори, преди да се вземе окончателно решение.

Стратегическите експерти на концерна „Фолксваген” имат за задача да предложат място за изграждане на нов завод. Основните изисквания са той да бъде построен в държава с ниски заплати и добри търговски възможности. Унгария и Полша са зачеркнати бързо от списъка - заради високите заплати, и в него остават Румъния, Сърбия, България и Турция.

По предварителна информация, окончателният избор ще бъде Турция. Независимо че политическата обстановка в държавата е усложнена, върху решението на експертите са повлияли няколко фактора:

Финанси – Правителството в Анкара има готовност да инвестира няколкостотин милиона за изграждането на нов автомобилен завод, най-вероятно в град Измир. Сумата би покрила голяма част от планираните инвестиционни разходи, изчислени на 1,3 млрд. евро.

Подобно финансово предложение Турция може лесно да се конкурира с България, чието правителство рекламира в полза на изграждането на завод на нейна територия. Смята се, че като член на ЕС България може да даде до известна степен правни гаранции.

Турция е много добър пазар за модела „Пасат”, а турското правителство би могло да го използва за служебни нужди.

Политика – Мениджмънтът на „Фолксваген” е взел предвид факта, че много европейски концерни се въздържат от инвестиции в Турция заради личността на президента Реджеп Ердоган. Очаква се решението за построяване на завод там да бъде критикувано и това да нанесе удари върху имиджа на компанията, но последната дума ще имат рамковите условия, които Турция ще предостави. Според някои германски политици, допълнително сближаване на икономическите отношения между Германия и Турция би имало положителен резултат.

От централата на „Фолксваген” във Волфсбург допълват, че е напълно реална възможността решението за Турция да бъде подкрепено и от федералното правителство. От Берлин до момента няма възражения срещу изграждането на автомобилен завод на „Фолксваген” в Турция. Смята се, че подобна инвестиция би изиграла положителна роля върху вземащите политически решения фактори в Турция.

Окончателното решение трябва да бъде взето до средата на юли. /БГНЕС

Ключови думи:

VW, завод, Турция, България

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?