facebook
twitter

Горещи новини

Екатерина Захариева: Спирането на Северна Македония за ЕС е грешка

България от 2019 г. е различна от 2007 г., каза външният министър
972
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Отлагането на решението за начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС е било груба грешка. Това заяви пред бТВ външният министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че България е казала силно "за" членството на западната ни съседка. Според нея не ние, а македонците трябва да се постараят повече за решаването на историческия въпрос. Нашата история няма кой да ни я открадне, за тях е по-важно да направят оценка за миналото си, заяви Захариева.

България за първи път от началото на мониторинга, след 12 години, сега получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии на ЕК, каза още Екатерина Захариева по повод препоръката за отпадане на мониторинга от страна на Евроpейската комисия. Както Комисията е решила този доклад да бъде създаден за България и Румъния, така и тя трябва да реши дали той ще отпадне, въпреки че ще се вземе под внимание и позицията на Европейския парламент, допълни тя.

Външният министър подчерта, че в момента се обсъждат предложения за създаване на хоризонтален единен механизъм за върховенство на правото и правата на човека за всички 28 страни членки на ЕС. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички страни членки, каза Захариева.

Според нея има огромна разлика между България през 2007 г. и България през 2019 г., но все още има какво да се върши. „България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки. Позитивната новина е, че за България ЕК предлага прекратяване, но има какво да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българските граждани. Хората трябва да имат удовлетворение от системата”, каза външният министър.

Относно решението на ЕК, че Хърватия е готова за Шенген, въпреки че е влязла в ЕС след нас, външният министър каза, че България е получила същото решение още през 2011 г. Тя изтъкна, че според ЕК Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него.

Визитата си в Москва Захариева определи като конструктивна и посочи, че това е било първото посещение на български външен министър в Русия от 8 години насам. Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече "Балкански поток" "Български поток", е бил симпатичен. По думите на Захариева проектът дава сигурност на доставките за страната ни и гарантира запазването на транзита. Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион”, посочи Захариева, цитирана от Инвестор.бг.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Три министерства си оспорват антинаграда за достъп до информация

23.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1733 4
Заев: И двете страни трябва да печелят по въпроса за Гоце Делчев

11.09.2020

1800 31
Зоран Заев отново оглави правителството в Скопие

31.08.2020

413 1

Коментари

letec55

Така, така... Прав ще се окаже Иво Христов - всичко ще им признаем. Даже и това, което бай Тодар отказваше...

Evasion

Груба, груба - колко да е груба?!? Дреме му на някой, освен на нас и, може би,  гърците за некви тъмни балкански субекти...

bay Dragan

И на Козяк.

sega_reader

"Екатерина Захариева: Спирането на Северна Македония за ЕС е грешка"

... а ти си една обикновена пешка.

nottheone

празни дрънканици на празни хора

vvatkov

   Ние без македонци можем, а сигур и те без назе. Друг е въпросът с отменяне на мониторинга - струва ми се не отменяне, а включване в един общ кюп на наблюдавани ни гласят. Не ли?

Ураа

Да ходи да се кара на Макрон тогава, че нищо не разбира той.

Може и да отиде да го убеждава да си промени решението, както в неделя предложи Соломончо Паси ?

Forza NATO

Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече "Балкански поток" "Български поток", е бил симпатичен.

По душа, наверника...  ? ?

 

(Предполагам, че симпатичната грешка се е родила някъде по веригата на препечата, а не е автентична авторска творба.)

маргаритка2

Където има грешка, има и прошка!

 

Жалко, че  не се е обосновала все пак.

JollyRoger's

Фльор в целия й блясък на пълен гюстер...???

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Абе какво стана с политиката на "силен и ясен знак". Съвстем забравиха тая формула. За Македония Захариева по една телевизия говори едно , Каракачнов по друга - съвсем друго. Има ли ясна и последователна политика или всяка коза за свой крак?

Вчера в BGONAIR имаше прелюбопитно интервю с Иван Илчев, който е в прословутата комисия. Настрана, че се похвали за ограничения успех за нещо очевидно след около 1 година работа - решили, че в Самуилова България голямата част от наелението нямало етно-национален идентитет, той в прав текст обясни две неща

1/че върху колегите му от македонска страна е упражняван натиск (неясно от кого)

2/подробно обясни етапите: общо становище на комисията - политическо одобрение - учебен план и учебна програма - обществено одобрение от мкмамите и бгмамите - поръчка за учебници - одобрение т.е. минимум 4-5 години, според него. при това ако на всеки един етап това, което са се разбрали в тая комисия не срещне отпор. Съгласен съм с него, че по-вероятното е на всеки етап ще има силен отпор, т.е. като нищо целият процес да продължи доста по-дълго. 

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Каза пред БТВ 

А пред ЕК, кога?

:) 

Влез или се регистрирай за да коментираш