facebook
twitter

Горещи новини

Двама са уволнени заради теча на лични данни на съдия Мирослава Тодорова

803
Снимка: Архив

Двама служители на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са уволнени, а други двама са наказани със „забележка“ след като институцията публикува личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ, съобщи "Лекс", като се позова на отговор на Инспектората по свое питане по Закона за достъп до обществена информация.

Останалите служители в ИВСС са преминали обучение за защита на личните данни.

През юли, при обявяването на имуществените декларации на магистратите инспекторатът публикува тази на съдия Тодорова без да заличи личните ѝ данни – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурираха и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете. Освен това файлът с декларацията на съдия Тодорова беше „кръстен“ „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслуша Мирослава Тодорова, която заяви, че е обидена. Тя обяви още, че е унизително да полага усилия, да попълва декларации, да спазва срокове, а накрая никой да не изпълни задължението си да не се публикуват данни, които не би трябвало да се разгласяват.

В становище до ВСС главният инспектор Теодора Точкова заяви, че публикуването на личните данни на съдия Тодорова е случайно събитие и изключение. Наименованието на файла Точкова обясни с невъзможността на експерт да премахне тези данни, които не трябва да се публикуват. Главният инспектор поднесе извиненията си на съдия Тодорова и посочи, че се извършва проверка като ще бъдат предприети дисциплинарни мерки и такива, които да гарантират, че случилото се няма да се повтори.

Предприети са и други мерки за защита личните данни, информират от ИВСС. Служителите са преминали допълнително обучение на тема „Функции по защита на личните данни на Инспектората към ВСС”. Определен е още един експерт с юридическо образование, който да изпълнява функциите на длъжностно лице по защита на личните данни. Утвърдени са вътрешни правила за заличаване на личните данни в декларациите и публикуването им в регистъра на сайта на ИВСС. Освен това е направен и анализ на риска при обработването на лични данни в дейността на инспектората.

След като се разбра за случая с публикуваните лични данни на съдия Тодорова и семейството ѝ, временно беше преустановен достъпът до публичния регистър, като през това време е било отстранено нарушението по отношение на нейната имуществена декларация. Още тогава е била уведомена и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Тя също започна проверка, която се очаква да приключи до десетина дни. Пред „Лекс“ председателят на КЗЛД Венцислав Караджов заяви, че е била извършена проверка дали има и други случаи на публикувани лични данни на магистрати, събрани са всички необходими документи, включително и за мерките, които са били предприети от ИВСС. Нарушение има, каза още Караджов, но уточни, че окончателното становище на комисията ще стане ясно следващата седмица. Той не пожела да каже дали ще бъде наложена санкция на инспектората.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

АДФИ: Частните лотарии са си спестили поне 210 млн. лв.

22.01.2020

8376 22
КПКОНПИ поиска 5 хотела и "Ролс Ройс" на Арабаджиеви

22.01.2020

6508 13
Разследването за боклука си спечели спецнадзор от Гешев

21.01.2020

1774 3

Коментари

JollyRoger's

АхЪ!

И ще ги заложат на следващата герберастка копаня... Кочина. 

ppipi7766

А за 5 милиона изтекли, имаше голба 5 милиона платима от тия с изтеклите данни.

Найс Ъ?

Devil in Exile

Някой експерт по лични данни да се изкаже? Аз тук не виждам никакъв проблем. Законът изисква определена категория лица, деца и съпруг да са на светло.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)