Quantcast
Доклад: Няма достатъчно гаранции за независимостта на антикорупционната комисия | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Доклад: Няма достатъчно гаранции за независимостта на антикорупционната комисия

2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Атанас Славов

Един от основните изводи в годишния мониторингов доклад на Фондация "Антикорупционния фонд" на тема "Антикорупционни институции. Тенденции и практики" е, че на законово ниво все още няма достатъчно гаранции за независимостта на антикорупционната комисия. Докладът ще бъде представен днес.

"Начинът, по който комисията се формира - избор изцяло от Народното събрание и на председателя, и на членовете на органа, при това с обикновено мнозинство, дава възможност политическото парламентарно мнозинство да влияе в рамките на този избор и по някакъв начин да си гарантира имунитет за следващите 6 години, назначавайки приближени до властта хора. Ако искаме да имаме структурни гаранции за независимост, тази процедура за избор трябва да бъде променена“, обясни пред БНР юристът Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и старши правен съветник на Фондацията.

Той посочи и други изводи: "При антикорупционната комисия наблюдаваме както повишаване на ефективността в една от функциите - преценка на конфликта на интереси, така и проблеми в много други сфери, като например при противодействието на корупцията. Продължаваме да виждаме зрелищни медийни акции, в които участват КПКОНПИ, без да е ясен резултатът. Това може да даде повод на задържани лица в последствие да съдят България в Съда по правата на човека в Страсбург. Проверката за това дали имаш незаконно имущество или ползваш имущество, което не е твое, не е задължително конфликт на интереси. Интересно е да се наблюдава как твърде гъвкаво комисията прилага различни стандарти за проверка... Да се вкарат твърде различни правомощия в един орган по-скоро е гаранция за провал, а не за успех".

Атанас Славов заяви още, че във властта има вътрешни пречки, които не позволяват да се стигне до дъното на имотните скандали. "Усещането, че има чадър над определени лица в държавата е много силно, въпреки показните разчиствания по върховете на властта в последните месеци. Не е въпросът да сменим няколко ключови фигури в управлението, а моделът да остане същият - българското общество има усещане, че въпреки персоналните промени моделът не се променя - това е големият проблем", обясни юристът.

Сред предложенията в доклада е да се създадат норми и достатъчно детайлни производства, при които може да се прецени дали има обогатяване заради заемана висша държавна длъжност.

Още

Нетаняху отиде на съд вместо за мандат при президента

05.04.2021

2555
ФИФА ще бори корупцията във футбола с 11 реформи

05.04.2021

535
МВР изпада в късогледство за корупцията