Медия без
политическа реклама

Чиновници ще увещават селяните да избиват прасетата от "задния двор"

Чехия първо ликвидира личните стопанства, затова спря чумата, твърди министър Танева

27 Юли 2019
Десислава Танева
Илияна Кирилова
Десислава Танева

От следващата седмица започват разговори с хората, които отглеждат прасета в дворовете си, за да започнат да ги умъртвяват. Това е мярка срещу разпространението на заразата от aфриканска чума по свинете (АЧС), която вече достигна няколко индустриални ферми, които избиват хиляди животни в момента. 
„Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достигне заразата свинекомплексите“, обясни земеделският министър Десислава Танева пред Nova.
Парадоксът е, че АЧС вилнее от седмици, а агроведомството продължава да говори в бъдеще време за кампания за разясняване на необходимостта от драстичните мерки от къща на къща и от двор на двор.  

„Фактът, който трябва да приемем, е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година“, посочи Танева. Тя изтъкна, че България е 12-тата държава в ЕС, поразена от африканския вирус. Но у нас имало "най-малко огнища и най-малко пострадали стопанства“. 

Припомняме, че чумата вече се вихри в цяла Северна България, като са засегнати три от най-големите свинекомплекси в страната. Към днешна дата са регистрирани 21 огнища при домашни свине в шест области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново.
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата