Медия без
политическа реклама

Часовете за ваксинация в големите градове са изчерпани до края на март

В София и Варна свободни прозорци в системата за регистрация има чак за 29 март, в Благоевград няма наплив

08 Март 2021
Илияна Кирилова

Свободните часове за ваксинация през създадената онлайн система за регистрация в големите градове са изчерпани до края на март. Налични часове в повечето от пунктове в София и Варна има единствено за 29 март, като местата свършват бързо. Има обаче и областни центрове, в които интересът не е голям и час за ваксинация може да се запази за първия възможен ден. В момента системата за регистрация приема заявки за периода от 15 до 29 март. 

Това показа проверка на "Сега" за съществуващите възможности за запазване на час през пуснатата миналата седмица платформа от здравно министерство. Регистрацията е лесна - в четири стъпки, и след първоначални сривове и атаки към платформата в момента системата работи лесно и бързо. В столицата много от пунктовете към болници и ДКЦ-та в момента записват за последния отворен за регистрации ден - 29 март. Има пунктове, в които всички часове за тази дата са изчерпани - като ДКЦ Св. Анна, където възможност за запазване на час в момента няма. В Александровска болница има свободни часове за 29 март, във ВМА - също, но бързо се изчерпват, в кабинета по детски болести в Южен парк също са налични само часове за 29 март. 

Сходна е картината и във Варна - в МБАЛ Варна към ВМА местата за 29 март вече са изчерпани. Вече свършиха и свободните часове за 29-и март в РЗИ-Варна. Има области и в другата част на скалата - в Благоевград интересът не е голям и час може да се запише за първата възможна дата - 15 март. В УМАЛ-Русе налични часове има след 21 март. 

Нито един час не е запазен в периода от 15 до 29 март и в МБАЛ-Девин. В МБАЛ-Самоков свободни часове също могат да се намерят още за 15 март. Иима случаи на хора, които се записват за ваксинация извън своето населено място заради наличие на по-близки свободни дати и часове. 

ДОСТАВКИ

Междувременно от здравно министерство обявиха, че очакваната за днес доставка от ваксината на Пфайзер/БиоНтех - 21 060 дози, вече е пристигнала. Утре се очаква доставка на 76 800 дози от ваксината на "АстраЗенека", на 12 март следва да дойдат още 28 800 дози, обяви през уикенда шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

 

 

 

 

Още по темата