Quantcast
МОН реши: Децата в 5-7 клас ще имат повече часове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МОН реши: Децата в 5-7 клас ще имат повече часове

"За броени дни трябва да се търсят учители, да се разпределят часове, да се прави програма", казва Диян Стаматов
Обновена
24 741
 Илияна Кирилова
Да се стягат учениците и учителите

Два дни след апела на директори МОН най-сетне да реши ще одобри ли увеличаването на часовете по някои предмети в прогимназия, както предложи екипа на акад. Николай Денков, в "Държавен вестник" се появиха одобрени въпросните промени - в наредбите за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование.

Поправките предвиждат увеличаване с половин час седмично на часовете по български и литература в 5 и 6 клас, по математика - в 5, 6, и 7 клас, и по география - в 5 клас. Така, седмичното натоварване за петокласниците нараства с 1.5 часа (51 часа повече годишно), на шестокласниците - с 1 час (36 часа повече на година), а на седмокласниците - с 0.5 час (18 часа повече на година). Продължителността на часовете пък се намалява от 45 на 40 минути, но това на практика ще засегне малка част от учениците, тъй като повечето и без това са на 40-минутни часове. 

Директорите не одобряваха въпросната промяна - според тях тя ще доведе до всекидневна 7-часова натовареност на учениците от 5-7 клас, което "не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели". При толкова дълъг учебен ден децата от прогимназията ще завършват деня в 19:10 часа, ако учат втора смяна, освен това не е подходящо въвеждането на повече часове, без да има направена съпътстваща редакция на учебното съдържание, аргументираха се те. От МОН обаче смятат, че няма основание да се говори за повишаване на престоя на учениците в училище. Дори след увеличаване на часовете по български и математика те остават по-малко спрямо ситуацията, при която учебният час е 45 минути, а добрата организация на училищно ниво може да осигури приключване на преди 19 часа, казват оттам.

След като промяната е факт, директорите са изправени пред задачата за 20 дни да проведат наредбата в действие - да променят учебната документация, програмите в училище и т.н. "Това е първа промяна на учебния план от 2015 г. Тогава я направихме година преди новият училищен закон да влезе в сила и да има време за настройване на системата. Сега за броени дни трябва да се разпределят часове, да се търсят учители, да се прави програма, утвърждава документация, попълва електронна платформа и т.н.", посочи пред "Сега" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. "От днес започва денонощен режим, за да е всичко в ред", казва той.

По думите му заради увеличените часове доста училища тепърва ще трябва да търсят нови учители. За 119-то училище, на което Стаматов е директор, ще са нужни един учител по български и един по математика. Отделно там са обявили и 2 места за учители по информатика, но кандидати за позицията така и не се намират.

 

АПЕЛ 

Заради пълната липса на учители по информатика Стаматов отправи апел към IT сектора във фейсбук профила си. "През това лято за трети път 119 СУ обявява, че търси учител по информатика. И никой не се явява. В София се търсят 20 информатици или в 10% от училищата. Ето това си е сериозен проблем. Реално правоспособни учители по информатика няма от къде да се появят. Още като студенти, учещите се насочват в IT сектора. Нормално! Стартовата заплата за учител по информатика е 1500. В IT сектора в пъти по-висока!", написа той. Стаматов призова държавата в лицето на МОН да се ангажира спешно по въпроса - например IT специалисти, дори и без учителска правоспобност, да преподават в училищата на непълно работно време, или на тях временно да се дават по-високи заплати.

 

 

Още

МОН предлага уверенията за студенти и докторанти да отпаднат

17.11.2022

473
За трети път МОН откри плагиатство у професора-рекордьор Терзиев
IT фирма с руска собственост се оказа любима на институциите

07.11.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

11365