Медия без
политическа реклама

Кантарджиев: Ваксинация преди 10 месеца не предпазва достатъчно

Същото се отнася и за прекарана преди повече от година инфекция, смята експертът

04 Авг. 2022Обновена
Тодор Кантарджиев
БГНЕС
Тодор Кантарджиев

В момента сме достигнали пика на заболеваемостта от ковид и до две седмици броят на новите случаи ще започне постепенно да намалява. Такова мнение изрази пред БНР професор Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столичната община.

Той предупреди, че имунната защита е недостатъчна срещу мутиралия вирус, ако е минало доста време от момента на ваксинацията или от боледуването. "Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили преди повече от 10-ина месеца", обясни той настоящата ситуация.

Кантарджиев оцени като "неприятна тенденция" масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове. Това е лишило "системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области".

Към края на септември се очаква европейските държави да имат достъп до новите ваксини. Трябва обаче да се знае, че тези ваксини са само за бустер, а не са за първична имунизация, предупреди експертът.

Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или имат хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и през ноември да сложат модифицираната ваксина, посъветва Кантарджиев. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер.

МЕРКИ

От днес защитните маски отново стават задължителни на закрити обществени места в София.

Изключение ще се прави за спортуващите на закрито, персонала и клиентите в заведенията, децата до 6-годишна възраст. В моловете гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти, но не и в общите части.

В закритите помещения и на работното място трябва да се спазват мерки като задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. Не бива да се допускат до офисите лица с прояви на остри респираторни заболявания. При възможност и по преценка на работодателите, да се създаде възможност за работа от дистанция или гъвкаво работно време.

Ограничения има за свижданията в болниците и хосписите.

Заповедта е в сила до 19 август. Първоначално трябваше да действа в срок от 30 дни, но първата работа на новия здравен министър Асен Меджидиев беше да намали този срок.

СТАТИСТИКА

1701 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат актуалните данни на Единния информационен портал за борба с инфекцията. Данните са на базата на направени 7362 теста.

В болници се намират 1077 души, от които 55 са в интензивни отделения.

Излекувани са 1086 болни. Починалите са 6-има.

За последното денонощие са поставени 3156 дози ваксина. Така общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл е 2 065 237 души.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата