Quantcast
Все повече хора под 65 г. карат тежко КОВИД-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Все повече хора под 65 г. карат тежко КОВИД-19

При 1000 души в болница системата ще бъде силно затруднена, предупреди главният здравен инспектор Ангел Кунчев
5 296
 Илияна Кирилова
Доц. Ангел Кунчев

В последните дни делът на положителните проби се задържа на около 5% от направените тестове. От 2-3 седмици има подмладяване на засегнатите, като половината от хората, които стигат до болнично лечение, са на възраст под 65 години. България доближава момента, в който системата ще бъде затруднена, но тежките мерки едва ли ще се върнат наесен.

Това коментира тази сутрин пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Кунчев е единственият видим представител на националния оперативен щаб, който взема отношение по епидемията в последните седмици. През това време България се изкачи на едно от първите места по брой потвърдени случаи на 100 000 души население, все повече държави се затварят за българи, но нито кабинетът коментира ситуацията, нито НОЩ.

В последните дни има стабилизиране, броят на тестовете се движи между 3 и 5 хиляди според броя на хората, които се изследват по желание, коментира Кунчев. Той изтъкна, че вече не заемаме трето място в Европа по брой заразени на 100 000 души население, а сме на пето място и пред нас вече е Испания. Справка в статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към днешна дата показва, че броят на заразените на 100 000 души население у нас за последните 14 дни е 46.1, докато в Испания вече е 49.2, в Румъния достигна 69.4, а в Люксембург продължава да е 214.9.

"Много рязко повишаване имаше не само у нас, а на целите Балкани. Черна гора едва ли не беше обявила, че се е справила, а там сега е 250 заболеваемостта (на 100 000 души - б.р.). Освен Румъния и Испания, Южна Германия също показва някои доста високи стойности. Доста е динамично. Има вълна, но колкото повече хора събираме на едно място, колкото повече не се спазват мерките, толкова повече стават случаите", коментира Кунчев. Той открои, че в последната седмица са засегнати офиси и работни места, като огнищата са не повече от 5-6, но започва разпространение на коронавируса и сред контактните на тези служители.

Определено има подмладяване на засегнатите в последните 2-3 седмици, каза още здравният инспектор. Близо 50% от новите засегнати и от тези, които постъпват в болница, са под 65-годишна възраст. Все по-често срещаме случаи със сериозна клиника, без придружаващи заболявания и в по-ниски възрасти, посочи той. Няма обаче голяма разлика при броя на хората, които са в интензивни отделения и интубирани.

Кунчев коментира и една от опорните точки на медиците, които изразяват алтернативно мнение - че хората умират от съпътстващи заболявания, а не от КОВИД-19. "Има много точно изследване в Англия - 92% от тези, които влизат с КОВИД, умират от КОВИД, загиват от това вътресъдово съсирване, което не е само в белия дроб, а във всички вътрешни органи. КОВИД е сериозно заболяване, а не настинка, смъртността при него е 5-6 пъти по-висока отколкото при обикновения грип", посочи той. Според него у нас има сходни наблюдения - и в Александровска, и в "Пирогов", откъдето вече са минали над 300 пациенти в тежко състояние. "Изводите са, че умират от усложненията от КОВИД, а не от придружаващите заболявания", обясни Кунчев.

Като представител на НОЩ, здравният инспектор не смята, че ще се върнат твърдите мерки наесен, защото обществото няма готовност да ги приеме наново, а и икономиката отново ще претърпи неминуеми загуби. "Бихме могли да мислим само ако стане драматично увеличение и системата не може да поема новите случаи. Ние сме близо до тази граница - 699 са в болница. Стигнем ли 1000, това ще затрудни много системата. Не цялата, естествено, а отделни места, както стана във Видин, в Пазарджик, сега в Добрич, Варна", коментира Кунчев.

Кунчев увери, че към момента системата се справя, но предупреди, че когато се запълнят наличните легла и тези, които са предвидени като допълнителен резерв, това ще създаде проблем. В тази връзка важни са не толкова положителните тестове - то е ясно, че има масова циркулация на вируса и много хора ще се срещнат с него. Въпросът е колко хора ще влизат в болница, защото не бива да допускаме хора да останат без медицинска помощ, коментира той.

Преди епидемията в болниците у нас имаше 740 инфекциозни легла и 2063 легла за интензивно лечение. Всички лечебни заведения бяха задължени да разкрият допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 и така капацитетът бе увеличен на 7391 легла за по-леки случаи и 1324 за тежки случаи. След май обаче доста от отделенията се върнаха към нормалния си режим на работа.

Още

Броят на милионерите се е увеличил напук на коронакризата

23.06.2021

540
В 7 области на страната няма новозаразени с COVID-19

23.06.2021

1158
Рим поиска да вземе от Лондон финала на Евро 2020 заради COVID-19

22.06.2021

Обновена

1796