Quantcast

Медия без
политическа реклама

Създаден е антибиотик без бактериална резистентност

Откритието e на учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара

21 Февр. 2023

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара направиха научен пробив и създадоха широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност. Резултатите от работата са описани в списанието EBioMedicine, предава БГНЕС.

Антимикробната резистентност (AMR) представлява критична заплаха за човешкото здраве и засяга здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и средни доходи, припомнят от изданието.

Резистентността възниква, когато структурата на бактериите се променя и те успяват преборят с лекарствата, които обикновено ги убиват. Това ограничава възможностите за лечение и се превръща във все по-сериозен световен здравен проблем. 

Откриването на новото лекарство е станало случайно: по време на разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони на полето, която се основава на микроби. По-късно възниква идеята за модифициране на тези съединения в потенциални антибиотици.

Още една страна на кризата в нашето здравеопазване се вижда в европейската статистика - България е единствената страна в ЕС, където употребата на антибиотици не спада, а напротив - покачва се.

Първоначално изследователите смятат, че тези химикали може да са токсични за човешките клетки, но един химикал се оказва безопасен. Тази проба успява да унищожи всеки бактериален патоген, който е бил тестван. Уникалността на лекарството се състои в това, че бактериите не развиват резистентност към него, което е основната пречка за създаването на нови антибиотици.

Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и в САЩ и Русия. Това коментират фармацевти от цял свят. Според някои от тях ако не се вземат мерки - например допълнително производство и др. проблемите ще се задълбочат.

Новото лекарство има и специфичен механизъм на действие. За разлика например от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, иновативният антибиотик засяга много функции едновременно: той разрушава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена. В бъдеще се планират допълнителни проучвания за определяне на безопасността и ефикасността на лекарството при хора, за да се определят всички клинични ползи и рискове.