Медия без
политическа реклама

Рекордни 30 754 извинителни бележки са издадени само за ден

В медицинското досие скоро ще влязат и медицинските свидетелства за брак и шофьорска книжка

08 Яну. 2024
Pixabay

Само за един ден Националната здравноинформационна система е издала рекордните 30 754 медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици, става ясно от информация на "Информационно обслужване". Общо от септември 2023 г. досега са издадени 1,26 млн. бележки, като на ден се издават по около 20 000. От тази учебна година бележките са електронни. Учениците у нас са около 700 000, но броят на отсъствията по болест пак е впечатляващ. Рекордът е отбелязан на 18 декември - последният учебен понеделник преди Коледните празници, поради което може би не е случаен, макар че не може да се отрече и циркулацията на богат коктейл от вируси.

Издадените електронни медицински бележки на учениците вече са видими в електронното им пациентско досие. Чрез интеграцията с ГРАО, родителите имат достъп до пациентските досиета на своите деца, които са под 18 години, напомня министерството на здравеопазването. Документите са част от новия модул „Медицински бележки“, който вече е наличен както на my.his.bg, така и в мобилното приложение еЗдраве. За да виждат модул „Медицински бележки“ в еЗдраве, потребителите трябва да инсталират версия 3.2.0 на безплатното приложение, която е достъпна в App Store и Google Play. Те обаче трябва да имат и електронен подпис.

В електронен вариант вече се издават не само бележките за установено заболяване, които служат за извиняване на отсъствията, а и бележките за контакт с инфекциозно болен, прекарано инфекциозно заболяване и удостоверението за клинично здрав пациент.

Предстои надграждането на модул „Медицински бележки“, като към него ще бъдат добавени медицинските свидетелства за встъпване в брак, придобиване на шофьорска книжка и започване на работа. Всички тези удостоверения също ще бъдат налични в електронните досиета на всеки един пациент.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?