Медия без
политическа реклама

Цената на извинителните е-бележки удари 57 лв.

Омбудсманът поиска издаването на документа да е безплатно

Илияна Кирилова
Някои лекари издават извинителни е-медицински бележки безплатно.

Медицинските извинителни е-бележки на учениците да станат безплатни. За това настоя омбудсманът Диана Ковачева в своя препоръка до здравния министър проф. д-р Христо Хинков, председателя на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов и шефа на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. В нея се посочва, че издаването на бележките трябва да стане абсолютно безплатно за родителите, като бъде включено в пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на националната здравноосигурителна каса. Освен това проф. Ковачева настоява да бъдат намерени спешни решения, докато това стане - личните лекари и болничните заведения да проявят разбиране и да не вземат такси за издаване на тези бележки или те да бъдат минимални, например на цената на потребителските такси.

Поводът за препоръката й са нови жалби и сигнали от родители заради наложилата се противоречива практика за определяне на таксите, събирани от личните лекари за издаването на електронна извинителна бележка за отсъствията на учениците по здравословни причини.

Въпреки че първоначално бе съобщено, че медицинските бележки са безплатни, малко след старта им стана ясно, че издаването им се води административна дейност за лекарите, която не е включена в пакета от дейности, които се покриват от НЗОК. По тази причина лекарите имат право да определят сами своите цени, като на места таксата за издаване на такава бележка достига до рекордните 57 лв., както съобщи пред БНР д-р Георги Миндов.

Омбудсманът припомня, че е имало предложение издаването на медицински бележки да бъде покрито от НЗОК, но то е отпаднало. "За съжаление този текст е отпаднал в хода на обсъждането и след приемането на Наредба № 9 от 10 декември 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Явно, че тази услуга не е договорена с Българския лекарски съюз. Факт е, че поради неговото отпадане, се стига до това, някои лекари да определят необосновано високи такси, което е в ущърб не само на родителите, но най-вече на децата", казва омбудсманът и добавя, че ако преди месец се съобщаваше за такси от порядъка на 2 до 10 лв., в новите жалби на родителите вече сигнализират за драстично по-високи нива на сумите. "Особено за многодетни родители и за родители в по-тежко финансово положение това се превръща в значително затруднение", категорична е Диана Ковачева.

 

ЕФЕКТИВНОСТ

Омбудсманът припомня и някои недостатъци около електронните извинителни бележки, от които се оплакваха родители. "Това нормативно изискване (за електронно издаване на бележките - бел. ред.) не е съобразено с действащата здравна система и дори детето да оздравее по-рано, то трябва да се съобрази с посочения в електронната бележка срок", посочва тя, допълвайки, че призивите на гражданите да има наистина качествена електронна услуга, която да не се тества като нововъведение върху хората, са били подкрепени от Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "В началото на новата учебна 2023/24 г. три министерства обявиха въвеждането на новата електронна извинителна бележка за извинение на отсъствията на ученици, като публично обявената цел беше да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки. Въпреки обаче автоматичното извинение на отсъствията в електронните дневници на училищата, което позволява свързаните системи на учебните заведения и личните лекари, на практика не се получи точно така", казва общественият защитник.

 

Само за един ден Националната здравноинформационна система е издала рекордните 30 754 медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици, става ясно от информация на "Информационно обслужване". Общо от септември 2023 г. досега са издадени 1,26 млн.

 

Ключови думи:

медицински бележки