Quantcast

Медия без
политическа реклама

Е-бележките ще извиняват ученическите отсъствия и със задна дата

"Няма да има проблем, ако детето не отиде на преглед още в първия ден на заболяването", заяви министърът на електронното управление

18 Септ. 2023Обновена
Pixabay
Електронни бележки от 1 октомври ще могат да издават всички лекари - и лични, и други специалисти, независимо дали имат договор с НЗОК или не.

Електронните бележки от лекар за извиняване на отсъствията на боледуващи ученици ще могат да се издават с няколко дни назад. Това увери министърът на електронното управление Александър Йоловски пред Нова телевизия.

"Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не отиде на преглед при лекар още в първия ден на заболяването. Личният лекар ще регистрира прегледа в деня на отиването, но ще може да извини отсъствия 2-3 дни назад", коментира министър Йоловски. И даде конкретен пример: "Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени", обясни той.

Много родители действително се опасяват как ще се извиняват отсъствията на децата им, ако не успея да ги заведат веднага на лекар. В момента личните лекари, след преглед в кабинетите, издават хартиени бележки със задна дата, макар медици да обясняват, че за издаването на подобни бележки няма изрична нормативна регламентация. А за новите електронни медицински бележки, които ще влязат в сила от 1 октомври т.г., първоначално се говореше, че ще се отпускат от датата, на която детето е било реално прегледано в кабинета от личния си лекар.

Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви пред "Сега", че за да може да издава електронни бележки за отсъствия със задна, трябва да има някакво указание, разпоредба или документ от министерството на здравеопазването, тъй като думите на министъра няма как да послужат като законово основание. "Когато детето се разболее в празничен или почивен ден, разбирам да се издаде бележка с 1-2 дни назад, но когато е в работни дни, защо? Кой поема отговорността за първите дни от заболяването? На мен могат да ми се обадят и от чужбина и да ми кажат какво ли не, как да съм сигурен, ако не съм прегледал пациента", пита той. Според него най-разумно е през първите до 3 дни на заболяването родителите да могат да извиняват отсъствията на децата си - така естествено ще се избегне и струпването пред кабинетите на личните лекари, тъй като леките случаи въобще няма да стигат до тях, а при по-тежките родителите все ще успеят да отидат на преглед в рамките на 3 дни.

Според него електронните бележки няма да са кой знае какво облекчение нито за родителите, нито за учитителите, нито за лекарите. Вместо да натискаме print (да принтират хартиена бележка - бел. ред.), ще натискаме send (т.е. ще я изпращат към е-системата на образованието). Кого и как ще облекчи това. Сега ще започнат запитвания на учителите към нас?", пита той. По думите му амбулаторният лист, в който се регистрира прегледът и се записва диагнозата на пациента, може спокойно да служи за удостоверение, че детето е било болно, т.е. вместо нещата да се усложняват, една отметка в електронния амбулаторен лист, която да се вижда в училището, може да играе роля на медицинска бележка.

По думите му медицинските бележки са последният проблем в здравеопазването и те се поставят в центъра на обществения интерес, за да се отклони вниманието от сериозния въпрос с автентикацията в системата. "Как доказваме, че точно вие сте човекът с дадено ЕГН, който идва да си вземе лекарства от аптеката или който е бил на лечение в дадена болница", пита той, добавяйки, че именно тук са големите течове в системата.

 

БЕЗПЛАТНИ ИЛИ ПЛАТЕНИ 

Д-р Миндов влезе в задочен спор с председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров относно таксите за медицинските бележки. На пресконференцията, на която бе анонсиран стартът на електронните варианти, стана ясно, че лични лекари събират такси между 2 и 10 лв. за издаване на въпросните бележки за отсъствия. Д-р Маджаров обясни, че бележката е резултат от преглед, който за децата е безплатен, и следователно няма как да се искат пари за тази услуга. Затова и призова родителите да изпращат сигнали до организацията при подобни случаи.

Д-р Миндов обаче заяви, че медицинските бележки не фигурират в пакета от дейности по здравна каса, т.е. за тях всяко лечебно заведение може да иска такса. В София бележките струват средно по 4-5 лв., има и по 7-8-10 лв. Те се издават с касов бон, всяко лечебно заведение има право да определи размер", посочи той.

 

 

 

 

Още по темата