Медия без
политическа реклама

Лични лекари: Извинителната бележка трябва да се заплаща

Издаването на тези документи не фигурира в пакета от дейности по здравна каса, казват медиците

Илияна Кирилова
Електронни бележки ще се издават само след преглед в кабинет.

Безплатни или платени са медицинските бележки, с които се извиняват отсъствията на болните ученици? Невероятно, но този прост въпрос не може да получи еднозначен отговор, поне ако се съди по взаимно изключващите се обяснения по темата. Здравният министър проф. Христо Хинков изрично заяви, че въпросните бележки са безплатни в момента и такива ще останат и след замяната им с електронни варианти от 1 октомври. Представители на организациите на общопрактикуващите лекари обаче сочат нормативната уредба и твърдят категорично, че имат законово основание за вземане на такса при издаването й. Има и лични лекари, които издават бележките безплатно.

 

Какво казва МЗ?

Миналата седмица на пресконференция на трима министри за въвеждането на електронни бележки, изрично беше посочено, че те ще се издават безплатно на учениците. "Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и за в бъдеще, просто сега медицинските бележки се дигитализират", каза здравният министър проф. Христо Хинков. На журналистически забележки, че реално в момента медицинските бележки се плащат между 2 и 10 лв., думата взе шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който обясни, че медицинската бележка е краен етап в извършването на преглед при личния лекар, като въпросният преглед за децата е безплатен. "Аз няма да коментирам отделни случаи. Ако има такива, моля да ни бъдат съобщени. Що се отнася до други административни бележки - административна услуга, несвързана със здравословното състояние, диагностика и лечение, те не са включени в пакета дейности на касата. Но това не касае прегледа на детето по повод заболяване и издаване на информация към училището, че то е болно и трябва да отсъства. Ако има случаи, в които някой, за това, че е прегледал дете, взема допълнителни пари, освен че касата му плаща, ние не одобряваме и не толерираме", коментира Маджаров, добавяйки, че административните услуги са "други услуги, а не преглед, диагностика и лечение на детето".

 

Обяснението на личните лекари

Броени дни след тези изказвания председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви пред "Сега", че никъде не е записано, че въпросните бележки са безплатни. По думите му те не фигурират в пакета от дейности, които се заплащат по здравна каса, т.е. за тях всяко лечебно заведение или лекар може да иска (и иска) такса. "В София бележките струват средно по 4-5 лв., има и по 7-8-10 лв. Те се издават с касов бон, всяко лечебно заведение има право да определи размер", посочи той.

Същия коментар направи и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който също бе на пресконференцията, акцентирайки тогава върху факта, че е-бележките ще се издават само след реален преглед в кабинет, както и върху това, че се прави голяма стъпка напред по посока електронизация и обмен на данните между системите на здравеопазването и образованието. Вчера пред "Сега" той също подчерта, че прегледът на децата при личните лекари е безплатен, но издаването на бележка за извинение на отсъствията им е административна услуга, като всяко лечебно заведение може да определи цена, която следва да изложи на видно място за пациентите, след което да издаде касов бон за нея. "Извинителните бележки не са част от пакета дейности по здравна каса по наредба 9", категоричен бе той, подобно на д-р Миндов.

 

В очакване на инструкции

И друг проблем изникна около предстоящите електронни бележки. Първоначално бе съобщено, че те ще се отпускат от датата, на която детето е било реално прегледано в кабинета от личния си лекар. Това обаче притесни родителите, че няма да могат да извиняват отсъствията, ако не заведат веднага детето на лекар. По този повод министърът на електронното управление Александър Йоловски увери, че  е-бележките от лекар за извиняване на отсъствията на боледуващи ученици ще могат да се издават с няколко дни назад. "Ако едно дете е много болно и не може да го заведете в понеделник или вторник на преглед, а отидете в сряда, прегледът ще бъде регистриран тогава. Периодът на болестта обаче ще бъде да речем от понеделник до петък. Тоест, отсъствията му в училище в понеделник и вторник също ще бъдат извинени", обясни той.

Д-р Георги Миндов обаче заяви, че макар и казани от министър, думите му не са документ, т.е. за да може той и колегите му да издават електронни бележки за отсъствия със задна дата, ще трябва да получат указание, разпоредба или документ от министерството на здравеопазването.

Още по темата