Медия без
политическа реклама

Новата детска болница се придвижи с още крачка напред

Тя ще разполага с 25 клинични структури

22 Май 2023Екип Сега
Илияна Димитрова
Асен Меджидиев

Изграждането на новата национална детска болница се придвижва още крачка напред - тя вече има одобрен подробен устройствен план. "Отива се към реалните моменти за проектиране и изграждане на детска болница", съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев на пресконференция по темата. По думите му освен сградата на лечебното заведение на терена ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, търговска част и подземни паркинги, като целта е тя да е на нивото на най-добрите европейски болници.

Припомняме, че националната детска болница ще се строи в Горна Баня от специално създадената за целта държавна фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница". Тя е с капитал от 108 млн. лв., като теренът в Горна Баня е част от него. Реализацията на проекта се забави с години заради провала на първоначалната идея болницата да се изгражда чрез реконструкция на стар незавършен строеж в терена до болница "Александровска". За целта имаше и сключен договор, който след много критики от страна на лекари и архитекти бе прекратен и проектът тръгна наново с избора на терен в Горна баня.

Днес регионалният министър Иван Шишков официално обяви даденото одобрение на подробен усторйствен план за болницата. Той посочи, че избраният терен е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване, има и идостатъчно място за строителство, което да не позволи компромиси при изграждането на новата болница. "Ще изградим чисто нова болница, тя ще бъде по всички съвременни методи. Министерството на здравеопазването има ангажимент да бъдат съборени започналите постройки, които са скелети, които нямат никаква функционална и естетическа стойност и не могат да бъдат използвани по никакъв начин като сгради. Остава ангажиментът на самото министерство да се направи едно конкретно и точно задание и реално да се започне проектирането и след това строителството на детската болница", коментира още Шишков. По думите му единственият проблем са били двата частни имота на територията, на която ще се строи, със собствениците на които вече са сключени предварителни договори.

"Новата болница ще разполага с около 25 клинични структри. Освен включените до момента клиники в София, тя ще включва и различни структури, които до момента не фигирират в детското здравеопазване в страната, за да се гарантира комплексната педиатрична помощ, особено за най-тежките случаи", коментира директорът на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков. Сред тях ще са профилирано спешно отделение, клиника за палиативно лечение за деца, научно-изследователски център по педиатрия, симулационен център за обучение на медиците и трансплантационен център за деца. По думите му тепърва ще има обучение на медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи за болничните структури. "Към момента има доста желаещи колеги да се обучават и в обозримо бъдеще се очаква болницата да разполага с достатъчно персонал", смята той.

България е сключила споразумение с Европейската инвестицонна банка, която ще изготви анализ на педиатричните грижи в рамките на 6 месеца, стана ясно още на пресконференцията. Въз основа на него ще се изготви по-конкретно цялостното планиране на структурата и капацитета на болницата и като цяло на детските услуги в страната. Министър Меджидиев изрази надежда до края на 2023 г. да е готово заданието за болницата и да бъде пусната поръчката за проектирането й, а строителството да започне през 2024 г. Според Шишков то ще отнеме около 2.5 г.

 

 

ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Държавата се включва с държавно участие в детската болница в Бургас, съобщи още Меджидиев. С нея и със започналия наскоро строеж на детския комплекс в болница "Свети Георги" в Пловдив "затваряме цикъла на майчино-детско задравеопазване", посочи той. Припомняме, че през февруари служебният кабинет даде зелена светлина за създаването на нова детска болница в Бургас. Бъдещото лечебно заведение ще се казва „Св. Анастасия“ и първоначално бе предвидено да бъде изцяло общинска собственост. Очаква се в изграждането му да бъдат инвестирани 68 млн. лв., като дейностите ще започнат реално през 2027 г.

 

 

 

 

 

 

Ключови думи:

детска болница

Още по темата