Quantcast

Медия без
политическа реклама

Масово използвана съставка в лекарства за настинки може да е опасна

Европейската медицинска агенция започва преглед на препарати, съдържащи псевдоефедрин

10 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Комитетът по безопасност на Европейската медицинска агенция започва преглед на лекарства, съдържащи псевдоефедрин заради съмнения, че съществува риск от два тежки синдрома – Синдрома на обратима задна левкоенцефалопатия PRES и Синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция RCVS. И двата синдрома засягат кръвоносните съдове в мозъка – могат да намалят  кръвоснабдяването на мозъка и да причинят в някои случаи животозастрашаващо състояние.

Рисковата съставка псевдоефедрин се взема самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушен нос при настинки, грип или алергия. 

Решението за преглед на безопасността на тези медикаменти идва след нови данни за малък брой случаи на двата синдрома при хора, използващи лекарства с псевдоефедрин. И към момента е известен рискът от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови събития, включително сърдечен удар.

Продуктовата листовка на тези продукти съдържа предупреждение за тези рискове. Изхождайки от сериозността на двата синдрома, които се съобщават, общия профил на безопасност на псевдоефедрина и диагнозите, за които се предписва, комитетът по безопасност ще прецени дали да бъде продължена пазарната авторизация на продукта или той да бъде изтеглен от употреба в ЕС, съобщават от ЕМА.

Още по темата