Медия без
политическа реклама

Личните лекари ще са на разположение само в работно време

11 Юни 2023
Илияна Кирилова

Личните лекари вече ще са на разположение на пациентите си само в работно време и няма да са задължени да оповестяват номерата на мобилните си телефони, за да бъдат търсени когато и да е. Вечер и през уикендите пациентите им ще могат да се обаждат в медицински заведения, с които тяхното джипи е сключило договор. Освен това падат лимитите за направленията при диспансеризираните пациенти.

Това е заложено в новите параметри на проекта за национален рамков договор, по които Българският лекарски съюз е постигнал споразумение със здравната каса, съобщи БНТ.

Според проекта личните лекари остават длъжни да консултират пациентите, но само в работно време.

"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен телефон, на който пациентите да го търсят по всяко време. Това е възможно при тези лекари, които имат сключен договор с друга медицинска структура, която да поеме обслужването на пациентите в часовете, в които лекарят им не е на работа", казва д-р Костадин Сотиров от Сдружениете на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Както и досега, за големите градове това няма да е проблем. В Пловдив, например, още от 2000 г. повечето лични лекари имат сключени договори с дежурни кабинети. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова се счита, че проектът за нов рамков договор облекчава и режима на заместване при отсъствие на личния лекар.

"Вече няма да е задължително това да е непременно общопрактикуващ лекар. Може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде - или в спешна помощ, или в специализирана помощ, или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", обяснява д-р Сотиров.

Отпадането на лимитите за направления на диспансеризирани пациенти означава, че тези хора ще бъдат изследвани и преглеждани при съответни специалисти колкото е необходимо, по наредбата за хроничните заболявания.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

лични лекари

Още по темата