Медия без
политическа реклама

Лекарският съюз поиска 12% здравна вноска

По-рано медиците настояха и за увеличение на потребителската такса на 7,80 лв.

28 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Не е нужно новата такса да се плаща изцяло от пациента, особено пък от уязвимите групи, казват джипита.

В отсъствието на бюджет за 2023 г. и на фона на водещото ни място по доплащане за здравеопазване в ЕС, лекарското съсловие предложи увеличение на двата най-основни разхода за пациентите в системата - здравната вноска и потребителската такса за преглед. За необходимостта от повишение се говори от месеци, но сега то вече е облечено в конкретни числа.

Първо сутринта общопрактикуващи лекари поискаха потребителската такса да се увеличи от 2,90 на 7,80 лв. Сумата е изчислена като 1% от минималната заплата, която в момента е 780 лв. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков припомни пред Нова телевизия, че потребителската такса има за цел да регулира свръхпотреблението и ненужното ползване на медицински и стоматологични услуги. "През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв., защото минималната заплата беше толкова, и оттогава не е променяна", посочи той. Спроед него обаче следва размерът й да се обвърже с някакви обективни критерии - нато например минималната работна заплата, за да не зависи тя всяка година от Министерския съвет.

"Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 г., онкоболните, студенти, учащи, като в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите. Така може да го направи и при децата", заяви той. Според него държавата не бива да извършва социални дейности на гърба на лекарите. "Нека тя да каже кои групи са овободени от такса, но за сметка на кого? Ако освободи дадени групи от такса, държавата да превежда тези пари на лечебните заведения", казва той.

По думите му има работещи хора, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса и водещото след нея свръхпотребление на медицински услуги. "Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен", смята д-р Желязков.

По-късно през деня председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров допълни исканията на съсловието и с идея за плавно увеличение на здравната вноска до 12%. В момента осигуровката за здраве е 8%. Страната ни е с най-ниската като процент вноска сред европейските държави, а разходите за здраве са нормални като за държава със застаряващо население, коментира Маджаров.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Въпросът за увеличението на потребителската такса се повдига периодично, като последно за това говори председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров на дискусия в парламента през януари т.г. Той заяви, че трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване, тъй като заради близо 1 млн. здравно неосигурени граждани системата губи годишно по 360 млн. лв. По думите му е добре да се въведе и такса за децата, които сега са освободени, като това може да стане по подобие на намалената такса за пенсионерите, плащащи 1 лв. при преглед. 

"Съвсем скоро системата вероятно няма да може да се самоиздържа", коментира тогава и д-р Иван Маджаров, председател на българския лекарски съюз. Той прогнозира "криза с невиждани в близкото минало размери", изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ. В момента в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.

 

Още по темата