Quantcast

Медия без
политическа реклама

Личните лекари поискаха увеличение на потребителската такса

И за децата трябва да има такса, смятат от сдружението им

17 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Общопрактикуващите лекари отново повдигнаха един въпрос, който се обсъжда всяка година - да се увеличи потребителската такса, която е 2,90 лв. от 2012 г. Медиците искат и да се въведе такса за децата, които сега са освободени. Това може да стане по подобие на намалената такса за пенсионерите, които плащат 1 левче при преглед. Сега немалко от общопрактикуващите лекари нямат медицинска сестра или сътрудник заради липса на финансова възможност.

Трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване, коментира на дискусия в парламента председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, цитиран от БТА. Той посочи и че заради близо 1 млн. здравно неосигурени граждани системата губи годишно по 360 млн. лв., като този брой неосигурени не се променя през последните десет години.

Един от начините за повишаване на средствата за здравеопазване е повишаване на здравната вноска, а другата възможност е парите да дойдат от данъци, каза проф. Костадин Ангелов. Вече опорочихме пенсионния модел по този начин и смятам, че моделът на здравеопазването не трябва да бъде опорочаван, ако искаме той да остане достатъчно справедлив за всички нас, допълни обаче той в рядко признание за грешките на изминалите години.

Изправени сме пред сериозна ситуация, основно заради това, че всички работим в сравнително инертна система и всяка промяна дава резултат след години и ако сега вземем някакви мерки, ще видим резултатите след минимум осем години, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев. 

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 процента са до 50-годишна възраст, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а най-малко – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.

Съвсем скоро системата вероятно няма да може да се самоиздържа, каза още д-р Маджаров и посочи, че предстои криза с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ. Той посочи, че в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.

Регионален дисбаланс, концентрация на лекарски практики в големите градове, недостиг на медици в малките и труднодостъпни населени места, липса на адекватни стимули за общопрактикуващите лекари отчете заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов. По думите му осигуреността с общопрактикуващи лекари в страната е на едно от най-ниските нива на осигуреност в ЕС. 

 

Още по темата