Медия без
политическа реклама

От днес и личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

От ноември медиците на първа линия ще получават 1200 лв., а не 1000 лв.

22 Окт. 2021
Илияна Кирилова

Месец след регламентиране на безплатните лекарства, които могат да получават пациентите с по-лека форма на коронавирус, такива ще могат да се предписват не само от COVID зоните, но и от личните лекари. Тази възможност влиза в сила от днес, а медиците ще имат готовността да изписват такива електронни рецепти от понеделник, съобщи зам.-здравният министър Александър Златанов след заседание на Надзорния съвет на здравната каса. Опцията важи само за здравноосигурени пациенти.

Не е ясно защо досега личните лекари бяха лишени от тази възможност - не само общопрактикуващи лекари, но дори и Омбудсмана, алармираха неколкократно за казуса, който ощетява пациентите в областите, в които все още няма COVID зони. А и не само там, тъй като на много места в страната самите COVID зони работят неефективно, съпътствани от най-различни проблеми. Сред тях е именно и изписването на безплатните лекарства. В някои центрове все още не могат да предписват такива заради проблеми със софтуера, в други изписват само част от тях, тъй като за другите - например антитромбоцитните средства, е нужно да бъдат предписани от кардиолог, какъвто например в зоната нямат. Проблемно е и това, че ако човек получи безплатна рецепта, тя трябва да бъде изпълнена наведнъж - само в една аптека. Ако някое от лекарствата го няма, той просто губи правото си на безплатното лекарство и не може да го получи в друга аптека.

Шефът на БЛС д-р Николай Брънзалов посочи пред "Сега" и друг проблем с въпросните безплатни лекарства. Половината от тях не са за домашно лечение на ковид. Половината са антибиотици, кортикостероиди, един ниско молекулен хепарин, който не можеш да го намериш в цял свят и антиагреганти. Горе долу са покрити различните фази на заболяването, но не първата фаза. Нали ние лекуваме леките случаи. Лекарствата за първата фаза ги няма. Тези лекарства трябва да бъдат изписани на електронна рецепта - намерете ми един пациент, получил електронна рецепта в ковид зона. В никакъв случай това не са повече от 10%. Тези лекарства си вървят на свободна продажба, който се заблуждава или мисли нещо друг, действително се заблуждава", коментира той.

"Ако се прецени, че има нужда от скенер, съответният специалист може да издаде направление, с което да се направи", посочи Салчев на журналистически въпрос защо скенерите не са част от пакета изследвания, които могат да правят COVID-19 зоните.

 

СРЕДСТВА

Другото решение на Надзорния съвет на НЗОК е относно преразпределение на средства за болниците, които са разкрили повече от 10% COVID легла. Шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев обясни, че на лечебните заведения до края на годината са разпределени 688 млн. лв. "51 млн. лева има, които трябва да се разплатят за неразплатените дейности за 2017 и 2018 година. Подписах вчера и плащания за 190 млн. лв. до лечебните заведения, a месечната стойност, която могат да получат, е 229 милиона. Именно този остатък, който е за всеки месец, ще бъде преразпределен на болничните лечебни заведения допълнително, за да може да посрещнат вълната от COVID-19. Единственото условие е да имат поне 10% заети легла за ковид от определените от РЗИ, т.е. ако имате 10 легла, трябва да имате поне 2 заети, за да получите тази помощ", уточни управителят на НЗОК. По думите му над 207 са тези заведения, които лекуват ковид и които общо месечно ще могат да получат 39 млн.лв. Остава и старата методика, според която болниците, които не лекуват ковид, но не могат да постигнат своите стойности, могат да получат до 85% доплащане. В момента текат преговори между НЗОК и БЛС ако има останали средства в първичната и специализираната извънболнична помощ, да бъдат разпределени средства и за тях до края на годината.

"Средствата ще се разпределят на база реално свършена работа, ще се изисква строг отчет и ясни правила в посока лечение на коронавируса", посочи зам.-министр Златанов. "Следващият месец сумите, които ще бъдат плащани на първа линия на медиците срещу COVID-19, няма да са 1000 лева, а 1200 лева", стана ясно още от изявленията на проф. Салчев. 

 

 

На фона на претоварените болници пациенти и лекари продължават да сигнализират за проблеми с новите COVID зони. Част от тях съществуват само на хартия, въпреки че са обявени публично.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата