Медия без
политическа реклама

56 лекарства стават безплатни от 2 април (списък)

Други 300 пък ще са с намалено доплащане от пациента

22 Март 2024
Pixabay

От 2 април 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния, стават напълно безплатни за пациентите. Други над 300 ще са с намалено доплащане, като цената за пациента ще е средно с 58% по-ниска. Това съобщи Министерството на финансите, което имаше ключовия глас за въвеждането на промяната от НЗОК при започнала финансова година.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация. Можете да се запознаете с него тук (ако виждате празно поле, презаредете страницата или изчакайте браузърът да зареди документа - б.р.):

 

Ключови думи:

лекарства

Още по темата