Медия без
политическа реклама

Ще има и повече пари за аптеките, и облекчения за пациентите

Фармацевтите се разбраха с касата да получават 15% от стойността на лекарството

09 Юли 2024Обновена
БГНЕС

Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти, но не повече от 25 лв. на лекарствен продукт. За това се разбраха фармацевтичният съюз и НЗОК, обяви проф. Момчил Мавров, изпълняващ длъжността управител на касата, цитиран от БТА. Договорката няма да отмени предложените от МЗ облекчения за пациентите при изписването на лекарства, които частично или напълно се покриват от НЗОК, стана ясно от изявленията след срещата.

Ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получи 15% от стойността на този лекарствен продукт, поясни проф. Мавров. Ако е над тази сума, аптеката ще получава 25 лв. за всеки лекарствен продукт, независимо от неговата цена над 167 лв. Сега касата плаща по 5 лв. на аптеките за обработка на рецепта с безплатно лекарство. Причината за тази такса е изискването аптеките да продават тези лекарства без надценка.

Новото правило влиза в сила със задна дата от 1 юли т.г. и ще обхваща общо 11 отчетни периода. Отчетните периоди на аптеките са на 15 дни, обясни проф. Мавров. Той доуточни, че новият начин на заплащане на възнагражденията на аптеките няма общо с промените в Наредба 4, които касаят най-вече пациентите и техния достъп до лекарствена терапия и лекарствени продукти. Това е допълнително споразумение за промяна в условията и реда за работа с аптеките, които се разписват между НЗОК и БФС, заяви и.д. управител на касата. Той направи също уточнението, че при протоколните лекарства, каквито са инсулините, няма промяна и те си остават по стария ред на отпускане.

Въпреки че договорката създава впечатление за много по-големи бъдещи разходи, Мавров твърди, че "със сигурност ще е по-малко от това, което предвиждахме досега при стария начин на заплащане – въпросните 5 лв. на рецепта". По думите му новият начин на финансиране на аптеките е по-справедлив и по-устойчив. На уточняващо питане колко средства ще бъдат необходими, той отговори, че още не може да се прогнозира, но се очаква да бъде спестен значителен финансов ресурс на касата. Възможно е да има известно забавяне в плащането, но предвид това, че се споразумяхме с БФС, съм склонен да вярвам, че дори и да има забавяне, то няма да бъде значително, коментира проф. Мавров.

За постигнатото съгласие потвърди и председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Ако беше останал старият ред, пациентите щяха да бъдат затруднени - лесно щяха да намират евтините продукти, скъпите просто нямаше да ги намират, коментира той. Маринов също определи начина на заплащане като справедлив и предвидим. Той каза, че аптеките са спрели да подават заявления за прекратяване на дейността си с НЗОК, когато са разбрали, че диалогът е възобновен. Достатъчно за нас е, че се връщаме в предвидените от касата разходи, които бяха на нива до март, коментира също Маринов.

Двете страни преговаряха от няколко дни, след като беше публикуван проект с промени в правилата за рецептите, който предизвика напрежение сред фармацевтите и даже заявления за отказ от договори с НЗОК. Както стана ясно днес, той няма да бъде засегнат от договорките за заплащането. Припомняме основните облекчения за пациентите в него:

Проектът за промени в наредба 4 предвижда цялата безплатна терапия на пациента да се изписва на една рецепта. Ще отпадне ограничението за предписване на максимум три продукта на една е-рецепта. Лекарите се задължават да предписват всички 100% реимбурсирани лекарствени продукти на една обща рецепта, а на друго предписание да са събрани всички частично платени от НЗОК продукти. Изключение са протоколните рецепти, при които всичко си остава по старому - те са на отделна рецепта, като могат да се изписват на едно предписание, ако са назначени с общ протокол. Ограничението за предписване на до три продукта по една диагноза или заболяване остава.

С промените е-рецептата вече ще може да се изпълнява частично в различни аптеки или в една аптека, но на части по различно време, в рамките на давността на предписанието. При частично изпълнение аптеката отпуска цялото количество за определения период от предписания продукт, т.е. цялото количество по тази позиция, а останалите позиции/редове могат да бъдат изпълнени в последствие от друга или същата аптека, но отново цялото количество от съответната позиция. Сега има изискване всички лекарства в една рецепта да се изпълняват от една и съща аптека, което при често възникващи дефицити принуждаваше пациентите да обикалят от място на място в търсене на добре снабден търговец.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?