Медия без
политическа реклама

Костадин Ангелов сигнализира ДАНС за липсващи лекарства

Към момента 46 лекарствени продукта са в забранителния списък за износ в чужбина

17 Авг. 2023
Илияна Димитрова
За 12 лекарства има подадени уведомления за временно или постоянно преустановяване на продажбите

Председателят на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов подаде сигнали в МВР и ДАНС с искане за проверки на фирми, изнасяли лекарства. Това съобщи самият той във фейсбук.

"Ето кои са липсващите медикаменти в България. Доста от тях са животоспасяващи!", написа той, давайки подробен списък под публикацията си.

"В Комисията по здравеопазване стана ясно, че липсите се дължат основно на паралелен износ от България. Затова вече сигнализирах на министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, с молба да извършат проверки на фирмите, изнесли тези медикаменти. Длъжни сме да осигурим лекарства на българските граждани! Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински", пише още Ангелов.

От документите, публикувани от него и предоставени му от здравния министър, става ясно, че списъкът на лекарствени продукти, за които има подаден сигнал за липса в Изпълнителната агенция по лекарствата, съдържа общо 21 на брой лекарства, въпреки че фармацевти наскоро сигнализираха за липса на близо 400 лекарства. Сред тях са различни инсулини, които се използват при диабет, хепарини за разреждане на кръвта, човешки имуноглуболини срещу хепатит б, медикаменти при ракови заболявания, оземпик и др., като срещу всяко от тях има информация какви са резултатите от направените от ИАЛ проверки, кога ще са следващите доставки от него, към кои търговци са направени доставките. 

От друг списък става ясно, че за 12 лекарства има подадени уведомления за временно или постоянно преустановяване на продажбите от съответния притежател на разрешение за употреба - повечето от тях са различни от тези в първия списък. Сред тях има бета-блокери, противовъзпалителни и противоревматични продукти, имуносупресори и др. Само две от тях присъстват и в горния списък с липсващите лекарства - едното е противотуморно лекарство, чиито продажби ще спрат между 1 май и 15 август, а другото - за високо кръвно, което се очаква да е налично в края на септември.

10 лекарства пък съдържа списъка на медикаментите, за които е установен недостиг и поради това не могат да се изнасят в чужбина (към 11 август) и който се актуализира ежеседмично. А лекарствата, които са изключени от забранителния списък към предходната седмица, са 18.

Приложен е и последният списък за лекарствата, за които има недостиг и подлежат на забрана за износ, който е от 11 до 17 агвуст - той включва 46 лекарствени продукта, сред които не са въпросните инсулини, за които от седмици има сигнали за липса. От 21-те липсващи медикамента само 2 са в забранителния списък до 17 август.

Законът у нас предвижда износът на дадени лекарства да бъде спиран, ако наличностите от тях паднат под 65% от средномесечното потребление. Това обаче се оказа неработещо - наскоро зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов разказа как с пристигането на една от доставките на продукта Tresiba лекарството  излязло от забранителния списък за износ и складове са започнали да го задържат и да договарят сделки за паралелен износ. Затова здравното министерство предложи износ да има само при 100% задоволени вътрешни потребности. За целта обаче е нужна нотификация в ЕК. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи:

лекарства, липса

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?