Quantcast
ЕМА продължава да стои зад ваксината на "АстраЗенека" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

ЕМА продължава да стои зад ваксината на "АстраЗенека"

Днес агенцията потвърди заключенията си, че ползите от препарата надхвърлят рисковете
Обновена
1 890
Емер Кук

"Преди две седмици заключихме на базата на междинни резултати, че ползите от използване на ваксината надхвърлят рисковете. Позицията ни не се е променила оттогава насам". Това обяви Европейската агенция по лекарствата днес на пореден брифинг за продължаващите анализи на продукта на "АстраЗенека".

В Европа има редица случаи на рядко заболяване, свързано с нивото на тромбоцити, съсирването на кръвта и образуването на тромби, наблюдавано сред някои ваксинирани, главно жени. Това предизвика нови проблеми за британско-шведската компания, като някои държави преобърнаха указанията си и докато преди забраняваха "АстраЗенека" за възрастните, сега не я препоръчват за по-младите.

"Експертите не успяха да идентифицират специфични фактори като възраст, пол, предишни заболявания. Продължава да няма твърдо свидетелство за връзка между ваксинацията и изключително редките случаи на тромбози. Няма основание да се ограничава ваксината в която и да е възрастова група", обяви още европейският регулаторен орган. "Продължаваме да изследваме ефикасността и безопасността на ваксините през цялото съществуване на ваксината на пазара. Няма краен срок за наблюдение", увериха изпълнителният й директор Емер Кук.

В понеделник е била проведена среща на експертно ниво с независими специалисти, представители на широк спектър от специалности в медицината като хематолози, невролози и епидемолози. На срещата са обсъждани възможни механизми за възникване на тези случаи, доколко има възможни рискови фактори и има ли нужда от събиране на допълнителни данни, обясни тя.

Проучваният в момента нежелан ефект се наблюдава повече сред жени под 55 г., но не знаем на какво се дължи това. В момента нямаме доказателства за връзка с ваксината, коментира Кук. "Не препоръчваме да не се ползва при бременни жени, но препоръчваме да се консултират с лекуващия лекар, преди да вземат каквато и да е било ваксина", каза шефът на агенцията. На въпрос оправдано ли е да се ограничава ваксинацията, тя отговори, че преценката е отговорност на отделните правителства.

Броят на случаите на церебрална венозна тромбоза (CVST) към 22 март е 62 в световен мащаб при 9,2 млн. ваксинирани само в Европейското икономическо пространство. Докладвани са 14 случая с фатален край, но не всички са свързани с този вид тромбоза. Възрастовият риск е 1 на 100 000 във възрастовата група под 60 години. В обичайната популация случаите на CVST са 10 на 1 жени спрямо мъже, във възрастова група 30-45 г., тоест жените са по-засегнати. Ако погледнете кой се ваксинира с „АстраЗенека“ в ЕС, 2 към 1 са жени към мъже и са предимно по-млади жени, каза експертът по анализ на данните в агенцията Питър Арлет.

Следващата седмица отново ще се анализират и обобщят данните.

 

Първият анализ на проблемите можете да проследите тук.

Още

Шон Пен постави ултиматум за ваксините на NBC

23.07.2021

1580
Ерик Клептън отказва да свири пред "сегрегирана" публика

22.07.2021

4695
Готвят задължителни ваксинации за звездите в Холивуд

20.07.2021

483