Медия без
политическа реклама

Директорът на "Пирогов" остава на поста въпреки протестите

Медиците признаха комуникационни грешки, но не и лекарски

23 Яну. 2024
Валентин Димитров
БГНЕС
Валентин Димитров

Втори ден продължава без резултат протестът с искане за отстраняване на директора на "Пирогов" и обективна проверка на смъртта на 15-годишната Даная Кулева, която почина в института миналата година с черепна травма и тежко хематологично заболяване. Майката на Даная - Ани Стоянова, и група жени, които я подкрепят, бяха най-сетне поканени на среща в парламента, където получиха обещания, засягащи цялото детско здравеопазване. Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров и колегите му обаче остават на твърди позиции, че са невинни. Димитров отказва да се оттегли, дори временно - поне докато се съберат обективните факти около случая на Даная.

Протестът за отстраняване на Димитров е безсрочен. След два дни опити за диалог, позициите остават непримирими и по всичко личи, че конфликтът даже се разраства. Около "Пирогов" се консолидира подкрепа от съсловието, а натискът срещу протестиращите жени се усилва - началници на клиники от спешния институт се оплакват, че те пречат на работата им.

 

"Пирогов": Невинни сме

Пироговци и протестиращите майки се срещнаха вчера за пръв път очи в очи. И от двете страни определиха тона като конструктивен. От "Пирогов" обаче са признали единствено проблеми в комуникацията и нужда от актуализация и преглед на протоколи. И тази вечер пред Би Ти Ви началникът на неврохирургията проф. Николай Габровски потвърди фактологията, изнесена от майката Ани Стоянова, но не призна, че става дума за лекарски грешки. „След всички проверки мога да кажа, че едва ли можехме да направим по-добре всяка стъпка, от това, което сме направили“, обяви той.

Въпреки че Даная идва в "Пирогов" с черепна травма и тежко хематологично заболяване, при първото посещение не й е направен скенер. Според Габровски - не е имало основателна причина за това. Професорът потвърди и че в отделението е имало само специализанти, но не приема обвиненията, че три дни не е имало специалист по неврохирургия, който да е достатъчно опитен да вземе ключово решение за лечението на Даная (припомняме, че борбата за спасяването на детето се водеше по Гергьовден и майката призоваваше през социалните мрежи специалисти на помощ).

От "Пирогов" са обещали да се направи пълен анализ и актуализация на протоколите в спешното детско отделение, да се подобри комуникацията с родителите и със самите деца, да се обогатят детските пациентски досиета, да се въведе по-мултидисциплинарен подход към черепно-мозъчните травми на деца с придружаващи заболявания, особено хематологични, разказа след срещите Кремена Кунева - активист и бивш депутат от ДБ.

 

Обещания и в парламента

Протестиращите бяха поканени на среща и при проф. Костадин Ангелов, председател на здравната комисия в парламента. На нея е обсъдено да се организира незабавно среща с Българския лекарски съюз и другите съсловни организации, за да се започне работа по крайно закъснелите правила за добри медицински практики по специалности. БЛС сами признават, че са длъжници на цялото българско общество, но се оказва, че наказание от неизпълнението им няма, а част от гилдията саботира процеса, за да могат да продължат част от порочните практики или за да не може ясно и по-лесно да се установяват лекарски грешки в съда, коментира Кремена Кунева. Тя пише, че са получили уверение за пълно и незабавно съдействие и че по всички въпроси ще се започне работа веднага. Показателно обаче проф. Ангелов не съобщи за срещата в иначе изключително активния си профил във "Фейсбук".

 

Съсловието подкрепи "Пирогов"

Гилдията остава твърдо на страната на "Пирогов", както е традиция при всеки намек за лекарски грешки. Миналата седмица пироговци призоваха колегите си за подкрепа и вече получиха отклик от Столичната лекарска колегия. Управителният съвет на колегията гласува позиция, в която призова министъра и спорещите страни за незабавно нормализиране на обстановката в лечебното заведение. "Публичните искания за оставки на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на болницата, както и заплахата за подаването на колективни оставки от лекари допълнително нагнетяват атмосферата", пишат столичните медици. Те заявяват, че "получаването и разпространяването на информация е субективно конституционно право от първа линия, но упражняването му не може да накърнява доброто име на лекарите, да уронва авторитета на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и да се използва за недопустим административен натиск върху здравната система".

 

Кой на кого пречи

Междувременно бе разпространено и писмо от началника на Първа ортопедична травматология в "Пирогов", в което се твърди, че протестът въздейства "директно и тежко" на влизащите пациенти. Той твърди, че вчера сутринта минимум четирима души със счупен крак са отказали прием за операция в болницата. Протестиращите пък обмислят утре да се прехвърлят пред министерството на здравеопазването, защото проф. Хинков не е предприел нова процедура за отстраняване на директора - предната Димитров успя да спре чрез съда.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Даная

Още по темата