Медия без
политическа реклама

Ред в ин-хауса

Лот и Асфалтово море: неведомите магистрали

16 Дек. 2021
"Лот и неговите дъщери", Хендрик Голциус, 1616
WIKIPEDIA.ORG
"Лот и неговите дъщери", Хендрик Голциус, 1616

Годината върви към довършване - за разлика от магистрала "Хемус", магистрала "Струма" и разни други проекти на националната ни пътна инфраструктура. Една от гордостите на предишната власт е, че бяха благоустроители-инфраструктуралисти. 

Но сума лотове останаха недовършени, макар че за тях са изразходвани чували с пари. Някои даже казват, че насипите на строящите се участъци са правени с торби пари, затова имаше пропадания - пачките не са качествен инертен материал. 

Но в тия сложни икономически схеми ние не се ориентираме - старите твърдят, че това е бяла икономика и ред в ин-хауса; новите казват, че работата е криминална и процедурите са ин-чувал с пари в неизвестна посока. 

А ние ще поставим нещата на научна основа, за да разгледаме тия лотове откъде идват и накъде отиват. 

Думата си идва директно от английски - lot. Значението е банално - някаква си част от предмета на обществена поръчка. 

При нас "лот" се наложи като синоним на "пътен участък", защото поръчките за магистралите се дават на части, които в тръжните документи са наречени лотове.

И оттам вече самият участък на въпросния път/магистрала почнахме да го наричаме Лот Едикойси. То стана като собствено име на съответния участък и затова много хора по инерция пишат и нарицателното с главна буква - Лот. 

Лот с голяма буква обаче е библейски персонаж и сега ще се спрем малко по-подробно върху историите покрай него. 

Името му на древноеврейски означава "покривало". Ние ще дръпнем това покривало, за да няма скрито-покрито като при ин-хаус процедурите. 

Лот е племенник на родоначалника Авраам и единствен негов придружител (освен жената на Авраам - Сара) при преселването му към Ханаанската земя. 

По-късно Лот и семейството му са единствените оцелели след унищожението на развратните градове Содом и Гомор. Но това станало, след като се разделили с Авраам. 

Преди да се засели в Содом Лот се движел заедно с чичо си Авраам. Те напуснали Египет с много голямо имущество, придобито по съмнителен начин от фараона - но това е отделна история и на нея няма да се спираме. 

Тъй като Лот и Авраам имали ужасно много едър и дребен добитък, пастирите им си мешали стадата и не можели да се разберат хубаво коя стока на кого принадлежи. 

Затова Авраам казал на племенника си: "Не е ли пред тебе цялата земя? Моля ти се, отдели се от мен. Ако ти тръгнеш наляво, аз съм надясно. Ако пък тръгнеш надясно, аз съм наляво" (Битие 13:9). 

Ха наляво, ха надясно - Авраам отишъл в Ханаан, Лот си разпънал шатрата до Содом. 

В Содом, както знаем, хората вършели отвратителни престъпления срещу интимния морал. 

Затова Бог пратил двама ангели да проверят вярно ли това, което се разказва за ужасните нрави в тоя шумен и разблуден град. 

Лот, единственият праведник в целия град, поканил ангелите у тях, нагостил ги и не ги пуснал да спят на улицата, защото в града наистина царяли корупция и разврат. 

Стойте тука ин-хаус, че вънка не е за мъже! - казал на ангелите Лот. 

Дошли развратниците содомляни и викнали на Лот: Давай тука гостите да ги подложим на едни процедури! 

Лот обаче им казал - сакън! Вземете девствените ми дъщери, не пипайте гостите. 

Това даже е малко странно - че искал да опази половата неприкосновеност на гостите, разбираме. Ама защо си е предлагал дъщерите? Както и да е - ония шемети така или иначе не искали дъщерите, ами гостите. И взели да стават все по-агресивни. Ангелите обаче ослепили содомистите и казали на Лот да се маха от града, защото предстои масово унищожение. 

Лот се вдигнал със семейството и напуснал разваления град. Към бежанците имало заповед, докато бягат, да не се обръщат назад и да оставят правосъдието да си свърши работата на спокойствие. 

Жената на Лот обаче не изпълнила заповедта, искала повече прозрачност в работата на съдебната система, обърнала се да види какво става - и била поразена на място, превърнала се в солен стълб. Нейното желание за прозрачност на процедурите било наказано като престъпно любопитство. 

На мястото на Содом пък се образувало езерото Мъртво море, което е известно още като Содомско море или (!!!) Асфалтово море. Така са го наричали гърците, а в някакво съчинение на античния историк Страбон пише, че езерото кипяло и изпускало мехури с горещ асфалт (смола). 

След това Лот с дъщерите си се заселил в една пещера. А дъщерите му - същите двете, които содомляните не пожелали да обезчестят, напили баща си и извършили светотатствено кръвосмешение. Защото мислели, че са последните оцелели човешки същества и няма кой друг да продължи рода на хората. 

По този начин дъщерите на Лот сложили началото цели два народа, а ние за пореден път клатим глава и си казваме: неведоми са Божиите магистрали!

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата