Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наука, физкултура, стабилност

Досиетата от Делвата - митове, реалии, чекмеджета

07 Окт. 2021Г-н БАЛЕВ
WIKIPEDIA.ORG
А какво ли стане, ако маааалко поотхлупя... Съмняващата се Пандора, 1881, Лорънс Алма-Тадема, акварел.

Преди дни започнаха публикациите по голямото международно разследване Pandora Papers, което на български стана известно като "Досиетата Пандора". Български партньор на разследването е сайтът BIRD.bg. 
Досиетата от това чекмедже разказват историята на милиарди парични знаци, които се разхождат по офшорните зони на широкия свят, където пък си ги връткат известни политици и други влиятелни хора. 
Българската част на разследването засяга офшорните подвизи на Делян Пеевски, а Ефектът Пандора извади наяве шокираща тайна - пълната промяна във външния вид на бизнесмена и бивш депутат, който се яви за кратко в ДАНС и обществото го видя за пръв път от много време. (Днес в разследването по аферата бе обявено и името на Николай Младенов.)
Тук ще направим едно етично отклонение. Често пъти предмет на дискусия става долколко е възпитано и морално да се обсъжда външният вид на когото и да било. Някои например казват: не можем ли да мразим хората заради злините им, а не заради килограмите? Аз бих отишъл и по-далеч: не може ли изобщо да не мразим хората, независимо дали сме настроени враждебно към някои техни особености?
Така че тук правим още едно уточнение - външният вид сам по себе си не е предмет на нашата научно-популярна дискусия и никога не е бил тема за присмех от наша страна. Обсъждаме го единствено, доколкото обемният (сега отслабнал) образ на героя отговаря на политико-икономическия му вид. Край на отклонението.
***
А сега да направим разбор на Досиетата Пандора и техния произход. Тези важни данни изскочиха от... едно чекмедже! Тази сакрална за българина мебел бе посочена като източник на милионите изтекли документи (досиета) за офшорни комбинации на влиятелни хора по цял свят - От Путин, през Зеленски до Крал Абдула Втори и нашия Хомо Корпулентис. Атанас Чобанов, който работи от българска страна по "Досиетата Пандора", каза, че огромният масив от тази чувствителна информация бил открит в "едно чекмедже в офиса на ICIJ" (Международен консорциум на разследващите журналисти). 
Кутията на Пандора, която произхожда от античните гръцки митове, всъщност е претърпявала различни реформи през вековете. Първоначално поетите като Хезиод са я описвали като глинена делва, така са я рисували и художниците сума време, докато в 16 век хуманистът Еразъм Ротердамски в едно свое съчинение на латински променил гръцката дума питос (глинен съд) на пиксис (кутия). Тъй като Еразъм имал огромен естествен интелект, неговата версия станала най-популярна в следващите векове и до днес - делвата станала кутия. 
В наши дни, в епохата на автоматичните преводи, в интернет могат да се намерят доста машинно преведени сайтове, които пък пишат не за делва или кутия, а за Чекмеджето на Пандора - защото в доста езици думите за кутия и чекмедже съвпадат, а изкуственият интелект все още се затруднява да "мисли" в контекст. Подобна главоблъсканица възниква при много думи с повече от едно значение, когато минат през машина за превод. Например английската дума paper има толкова много значения, че някой може да преведе Pandora Papers като Банкнотите на Пандора или Ценните книжа на Пандора, или Дисертациите на Пандора, и т.н. 
А дисертация за Кутията на Пандора не се пише лесно, защото и самите гръцки митове са един огромен масив от противоречива информация (като флашките от чекмеджето на Pandora Papers). Митът за делвата, чийто капак отхлупила Пандора, има няколко версии още в древността. Съгласно най-утвърдената, Пандора е първата жена на Земята. Тя била създадена от кал и глина по заповед на Зевс, който я пратил да съблазни брата на Прометей (Епиметей). Този пък Епиметей имал някаква делва, която не трябвало да се отхлупва. Ако си нямаш работа - иди забранявай на първата жена да не любопитства - както Ева с ябълката, така и Пандора с делвата не устояла на изкушението, отместила капака и по Земята плъзнали всякакви неволи и злини, а на дъното на делвата останала само Надеждата.
Цялата тая машинация (подла като офшорна схема!) Зевс организирал, защото го било яд, че Прометей дал на хората огъня и те станали много отворени.
И тук пък е моментът да упрекнем създателите на гръцките митове, че са такива сексисти - етичните им стандарти са били много ниски от днешна гледна точка! 
Цялата идея с вида на отмъщението е доста гинекофобска (женомразеща) - ядосал се Зевс на Прометей и на хората, пък решил да им отмъсти - как? Като им сглоби една жена от глина и я прати да любопитства по грънците, че да докара на човечеството всички неприятности на света. Тук има толкова негативни стереотипи, че ни заболяха бъбреците! 
Хич бива ли така бе, уважаеми антични гърци! Не сте прави. И сте дебели!