Медия без
политическа реклама

Прокуратурата пак подхвана Борисов за кюлчетата

Бизнесменът Александър Сталийски беше извикан на разпит

29 Май 2023
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението, с което се прекрати разследването по прословутия казус със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в "Бояна". "При извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване", съобщиха от държавното обвинение. Досъдебното производство е върнато на Софийската градска прокуратура с конкретни указания за попълване на доказателствена съвкупност.

В изтеклите в сайта "Биволъ" части от постановлението за прекратяване са описани "общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет, и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов". 

Преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на случаен принцип е определена Боряна Бецова, но в началото на юли са назначени още двама прокурори, този път без случаен подбор - Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани малко преди това от по-ниско ниво - Софийската районна прокуратура (СРП). С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за използването на снимките, за да заблудят орган на съдебната власт, т.е. престъпление против правосъдието. Точно образуването на делото по тези "екзотични" текстове от НК, а не за някакво корупционно деяние, например за корупция, вероятно води и до прекратяването на делото.

На 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на разследването от екипа наблюдаващи прокурори остава единствено Ивайло Петров, тъй като Попхристова е върната обратно в СРП, а Бецова е командирована на по-високо ниво - в Софийската апелативна прокуратура.

Експертизи установиха, че част от банкнотите от снимките са истински. Не стана ясно дали прокуратурата изобщо установи кой е снимал - т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която според Борисов го е снимала.

РАЗПИТ ПО БАРСЕЛОНАГЕЙТ

Бизнесменът Александър Сталийски беше извикан на разпит в Софийската градска прокуратура. По неофициална информация той е разпитван по случая „Барселонагейт“, съобщи bTV. Разпитите продължиха около час. След това пред медиите той беше лаконичен и заяви, че е разпитван по „актуални“ теми. Пред журналисти той каза, че е научил за къща от медиите и не знае нищо освен това, че „вчера Барселона е станала шампион“.

За бизнесмена се твърди, че е познат и приятел на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от години. Бил е негов партньор на карти. Сталийски е син на бившия министър на отбраната Александър Сталийски и внук на бившия министър на правосъдието Александър Сталийски.

Ключови думи:

кюлчета, чекмедже

Още по темата